WaterQi®
In de Veldhuizerplas in Utrecht is de waterkwaliteit niet altijd goed. Vooral zomers zit er vaak blauwalg in het water wat leidt tot klachten. Blauwalgproblemen zijn complex en moeilijk aan te pakken. Daarom hebben wij samen met de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht de pilot met de WaterQi© uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn inmiddels bekend.
Wat is de WaterQi©?
De WaterQi© is een installatie die helpt het zelf herstellend vermogen van oppervlaktewater te ondersteunen. Dit doet het systeem door enerzijds zuurstof in het watersysteem te brengen en anderzijds milieuverstorende stoffen, zoals medicijnresten en microplastics, uit het water te halen.
Dat alles gebeurt door microscopisch kleine luchtbelletjes in het water te brengen. Dit is gewoon buitenlucht en er zijn geen chemicaliën voor het proces nodig.
De super kleine luchtbellen hebben een groot contactoppervlak en een gering stijgvermogen. Hierdoor blijven ze lang in het water. Het wordt gebruikt voor allerlei natuurlijke biologische en chemische processen. Zo verdwijnen overdadige voedingsstoffen uit het water en neemt de kans op (blauw)algenbloei af.
Pilot zorgt voor schoner water
Op 4 juli is het waterschap gestart met de pilot met de WaterQi© bij de Veldhuizerplas. Op 15 november is de proef beëindigd en is de WaterQi© verwijderd. De proef is een succes, maar het is nog afwachten hoe de waterkwaliteit zich volgend jaar ontwikkeld.
Uit de evaluatie van de proef blijkt dat de waterkwaliteit in het noordelijk deel van de plas, bij de WaterQi©, duidelijk is verbeterd. Het bereik van de WaterQi© is vooralsnog wel beperkt tot een klein deel van de plas. De kans bestaat dat dit schonere water zich de komende tijd verspreid naar het zuidelijk deel van de plas.
De locatie van de proef
De installatie staat ten noorden van de Veldhuizerplas, nabij de hoek van de Heldammersingel en Druseslaan, in de wijk Veldhuizen (Leidsche Rijn).
Doorzichtman in actie
Doorzichtman is een Playmobil poppetje, gemonteerd op een stok voor een camera. We gebruiken hem voor doorzichtmetingen. Hoe helderder het water, hoe beter je Doorzichtman kunt zien. Een illustratie van Doorzichtman staat ook op de container.
Voeren van eenden en vissen
Tijdens de proef hebben we meerdere malen gezien dat er door omwonenden brood in het water is gegooid voor de eenden en ganzen. Alhoewel dit goed bedoeld is, heeft brood een heel slecht effect op de waterkwaliteit en kan het bijdragen aan blauwalgen. Ook is brood niet gezond voor watervogels. Op de onderwaterbeelden konden we zien dat er grote hoeveelheden visvoer in het water gegooid waren. Een gezond watersysteem bevat voldoende voeding voor vissen. Door voer toe te voegen verstoor je het systeem en vergroot je de kans op blauwalgenbloei. Het advies is, hoe goed bedoeld ook, om dit niet te doen.
Afvangen schuim
Bij het proces van de WaterQi© komt schuim vrij. Uit onderzoeken van onderzoeksbureau Deltares blijkt dat hierin allerlei ongewenste stoffen zitten, zoals PFAS-verbindingen, medicijnresten en zware metalen. Het terugstromende water bevat dus niet alleen meer zuurstof, maar ook minder verontreinigingen. Het schuim wordt afgevangen en verwijderd.
Meer informatie
Als u vragen heeft over de proef of over de waterkwaliteit kunt u contact opnemen met Sita Vulto, adviseur waterkwaliteit stedelijk gebied via e-mail [email protected] of tel 06 15068433.