Kan de Lekdijk na 400 jaar weer doorbreken? Waterschap geeft gastles aan Houtense scholieren
400 jaar geleden brak de Lekdijk door bij Tull en 't Waal. We grijpen de historische gebeurtenis aan om Houtense scholieren bewust te maken van het gevaar van water. "Als ik met slecht weer over de Lekdijk fiets denk ik nu: het zou wel door kunnen breken."
Kan de dijk nog doorbreken?
De dijkdoorbraak is voor ons aanleiding gastlessen te verzorgen op scholen in de regio. "Je merkt dat er vrij weinig bekend is over wat te doen als een dijk doorbreekt", zegt Van der Steeg. Daarom willen hij en zijn collega's het "waterbewustzijn" vergroten.
Ander klimaat
In 1624 ontstond de dijkdoorbaak door dooi bij de dichtgevroren rivieren Rijn en de Lek. "De harde waarheid is dat als die dijk nu zou doorbreken, we net zo'n nationale ramp zouden hebben, waarbij het water zo'n 2 meter hoog zou komen te staan", zegt collega Clarion Wegerif. "Een kleine ijstijd hebben we niet meer, maar we hebben nu een ander klimaat waarbij we veel regen kunnen verwachten. Daarom is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de risico's."
Wat neem je mee naar zolder?
Leerlingen moeten nadenken wat ze bij een dijkdoorbaak mee zouden nemen naar zolder, want "bij 15 centimeter water is het al vrij moeilijk om met een auto het gebied uit te rijden". Een reddingsvest, klinkt het. Drinken. Een radio op batterijen en natuurlijk de mobiele telefoon. "Een mobiel kan handig zijn, maar als je geen elektriciteit hebt, dan heb je er na een paar dagen niets meer aan", vertelt de Hoogheemraad.
Ook doen de Houtense scholieren een proef waarbij ze in een plastic bak een dijk moet maken van zand en een dijk van klei. Waar de dijk van zand bij een beetje water instort, blijft de dijk van klei staan.
Waterbewustzijn
Na de les zijn leerlingen anders gaan nadenken over de gevaar van het water. "Als ik met slecht weer over de Lekdijk fiets denk ik nu: 'het zou wel door kunnen breken'", zegt leerling Ivan Jaspars. "Het is niet echt een angst, maar ik ga er wel meer over nadenken."
Bron: RTV Utrecht