Gedegen begroting in antwoord op toenemende risico’s goedgekeurd, waterschapsbelasting 2025 bekend

Gepubliceerd op 14 november 2024

Woensdag 13 november jl. heeft het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de begroting voor 2025 goedgekeurd. Het waterschap ontkomt niet aan het verhogen van de waterschapsbelasting voor de (agrarische) bedrijven en inwoners in het beheergebied van HDSR. Dat komt door de inflatie, maar ook door strengere eisen aan de zuivering van het rioolwater. Bovendien zijn extra investeringen nodig om weersextremen van de toekomst op te vangen. Voor de meeste huishoudens stijgt de waterschapsbelasting ongeveer 8,5%, de exacte stijging is verschillend per gezins- en woonsituatie.

Wettelijke taken – toegenomen uitdagingen

Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in hun regio. Dat gaat van waterveiligheid tot schoon oppervlaktewater en het zuiveren van rioolwater. Door bijvoorbeeld klimaatverandering en milieuwetgeving staan waterschappen voor een grote uitdaging. Zo wordt afvalwater in het riool steeds viezer, terwijl de eisen aan de zuivering toenemen. Daarom moeten er nieuwe technieken ontwikkeld worden en moet de capaciteit van de zuiveringsinstallaties omhoog. Ook moet er extra geïnvesteerd worden in water- en natuurbeheer, om met de kwaliteit van het oppervlaktewater aan de internationaal vastgestelde eisen in de Kaderrichtlijn Water te voldoen.

De grootste investering tenslotte gaat naar waterveiligheid. Door de klimaatverandering wordt het risico op zowel overstromingen als langer durende droge periodes steeds groter. Om onze regio hier zo goed mogelijk tegen te blijven beschermen, moeten onder meer dijken versterkt worden en waterbergingsgebieden aangelegd. Nanda van Zoelen, hoogheemraad financiën, HDSR: “Niets doen is geen optie. We hebben lang gepuzzeld om de belastingverhoging te voorkomen, maar de extra investeringen zijn echt nodig. Het risico op wateroverlast en milieu- en gezondheidsschade is simpelweg te groot.”

Boven op de extra uitgaven door de toegenomen uitdagingen, is de verhoging van de belasting ook noodzakelijk om de gestegen kosten van materialen, arbeid en rente op leningen te betalen. De onverwacht forse stijging van de energieprijs, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, werd tot dit jaar betaald uit de financiële reserves. Nu de hogere prijzen structureel lijken te zijn, is dat niet langer verantwoord.

Belastingaanslag van de BghU

Het innen van de waterschapsbelasting wordt gedaan door de BghU. Dit is de Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht. Hoeveel de waterschapsbelasting precies stijgt, is afhankelijk van de gezinssamenstelling en de woonsituatie. Het waterschap onderzoekt de mogelijkheid om de kwijtscheldingsnorm voor huishoudens met een minimuminkomen te verhogen. De BghU verstuurt het merendeel van de belastingaanslagen begin 2025. BghU beantwoordt ook de vragen over de aanslag, de betaling en eventuele kwijtschelding van de belasting voor mensen met een laag inkomen. Meer informatie is te vinden op de website van de BghU.

Respect voor mens en dier

Bij alles wat het waterschap doet, staan duurzaamheid, dierenwelzijn, innovatie, waterbewustzijn en klimaatadaptatie -het voorbereiden op risico’s van het veranderende klimaat- hoog in het vaandel. Voorbeelden daarvan zijn het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en de forse reductie van CO₂ bij al onze (bouw)werkzaamheden. Op onze rioolwaterzuiveringen investeren we in nieuwe technieken om medicijnresten te verwijderen, restwarmte terug te winnen en cellulose uit wc-papier te gebruiken bij de aanleg van fietspaden. In het kader van klimaatadaptatie werken we samen met gemeentes en projectontwikkelaars, om te zorgen dat nieuwbouwlocaties en -projecten bestand zijn tegen de extremer wordende weerssituaties. Ook door voorlichting en het verstrekken van subsidies zetten we in op meer waterbewustzijn: dat wat mensen of bedrijven zelf kunnen doen om zich voor te bereiden op gevolgen van de klimaatverandering, of om dit actief tegen te gaan.


Waarom waterschapsbelasting?

Bekijk de video van de Unie van Waterschappen.