Technische uitdaging bij sluis Bodegraven voor voldoende waterafvoer

Gepubliceerd op 21 november 2024

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werkt aan de renovatie van de sluis in het centrum van Bodegraven. De sluis heeft twee belangrijke functies; het afvoeren van te veel water en daarmee het beschermen van de inwoners van Bodegraven. En het regelen van de aanvoer van zoet water naar het westen van Nederland.

Technische uitdaging


Bij de werkzaamheden aan de sluis staat het waterschap voor een technische uitdaging. Gedurende de werkzaamheden is slechts 30% van de normale afvoercapaciteit beschikbaar. Dit brengt risico's met zich mee, omdat er na een hevige regenbui, 100% capaciteit nodig is.

Slimme oplossing


Om ervoor te zorgen dat de waterafvoer tijdens de werkzaamheden niet in het gedrang komt, heeft het waterschap twee grote kleppen aangebracht in de bouwkuip. Als er tijdelijk veel water afgevoerd moet worden, bijvoorbeeld na een hevige regenbui, openen deze kleppen en stroomt het water in de bouwkuip om vervolgens afgevoerd te worden. Met deze kleppen kan de sluis tijdelijk weer op 100% capaciteit functioneren. Deze maatregel is niet zonder uitdaging: op momenten dat de kleppen openstaan voor waterafvoer, kunnen er geen werkzaamheden aan de sluis worden uitgevoerd. Dit vraagt om een zorgvuldige planning en voortdurende afstemming met het peilbeheer.

Monitoren van weersverwachting


Peter Smorenburg, gebiedsbeheerder Oude Rijn: “We monitoren de weersverwachtingen nauwkeurig om te bepalen wanneer we kunnen werken en wanneer de kleppen open moeten voor waterafvoer. De Oude Rijn, de enige rivier die in dit gebied overtollig water afvoert, bedient een achterland van maar liefst 16.000 hectare. Maar bedenk ook dat agrariërs in het achterland eerder in het jaar afhankelijk zijn van voldoende zoetwater, zodat ze hun gewassen kunnen besproeien. Om te zorgen dat de waterafvoer ook tijdens de werkzaamheden blijft functioneren, hebben we een constructie ontworpen die deze belangrijke functie garandeert.”

Verlagen van de sluisdeur


Peter Smorenburg: “De werkzaamheden, waaronder het verlagen van de sluisvloer, worden uitgevoerd in verschillende bouwblokken. Dagelijks vindt overleg plaats met het peilbeheer om weersvoorspellingen te bespreken. Bij verwachte regenval moet er snel geschakeld worden, wat invloed kan hebben op het bouwblok waaraan we werken of dat gepland staat om te starten. Met deze aanpak waarborgen we de veiligheid van het gebied en zorgen we ervoor dat de waterafvoer optimaal blijft, zelfs tijdens intensieve werkzaamheden.”

Een watersysteem van kanalen, grachten, rivieren en sloten


HDSR beheert een ingenieus watersysteem van kanalen, grachten, rivieren en sloten om daarmee water naar het gebied aan te voeren of af te voeren. Het waterschap zorgt ervoor dat het systeem goed functioneert en houdt daarbij rekening met klimaatverandering en maatschappelijke ontwikkelingen zoals verstedelijking en landbouwtransitie. Dit doet HDSR samen met inwoners, ondernemers en overheden. Tegelijkertijd is soms niet te voorkomen dat er te veel of te weinig water is. Ook hierop moeten we allemaal voorbereid zijn.


Over Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is actief in een dichtbevolkt land (delta) dat deels onder de zeespiegel ligt. Ze werken aan veilige dijken en voldoende en schoon water in een veranderend klimaat. Dat doen ze samen met anderen, duurzaam en innovatief.