Dijkgraaf Jeroen Haan voorgedragen voor tweede termijn
Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur op woensdag 18 december besloot het algemeen bestuur Jeroen Haan voor te dragen voor een herbenoeming als dijkgraaf van ons waterschap.
Annemien van der Veen (CDA), voorzitter van de vertrouwenscommissie en lid van het algemeen bestuur: "In de afgelopen periode hebben we Jeroen Haan als bijzonder kundige, zichtbare én plezierige dijkgraaf ervaren. Voor zijn herbenoeming hebben we diverse stakeholders geïnterviewd. Dat heeft onze positieve indruk bevestigd, waardoor wij de heer Haan van harte aanbevelen voor een tweede termijn als dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden."
Maatschappelijke relevantie
Zelf gaat hij ook graag verder als dijkgraaf. “De opgaven rondom zowel de kwaliteit van het oppervlaktewater als de waterveiligheid worden steeds groter. De maatschappelijke relevantie daarmee ook. Door klimaatverandering is het niet meer de vraag óf, maar wanneer we te maken krijgen met ernstige wateroverlast. De afgelopen periode zijn we begonnen met onze crisisorganisatie flink op te schalen, het is belangrijk om daar mee door te gaan. Tegelijkertijd zetten we onszelf ook steeds meer en beter op de kaart als het gaat om gebiedsontwikkeling en woningbouwprojecten.”
Jeroen Haan is stellig als hij zich uitspreekt over het belang van een waterschap: ”Wij gaan weliswaar niet over ruimtelijke ordening, we hebben er wel een mening over. Namelijk dat als je er nu geen rekening mee houdt, er straks huizen staan op plekken die niet droog te houden zijn. Als waterschap zijn wij dé experts op het gebied van waterhuishouding. Ik wil dan ook dat wij in die rol betrokken worden bij de plan- en besluitvorming. Dat lukt al steeds vaker, maar er kan nog wel een tandje bij. En ja, soms zal dat misschien wat strijd opleveren. Dat moet dan maar.”
Voorzitter Unie van Waterschappen
Vrijdag 13 december is Jeroen Haan ook benoemd als de nieuwe voorzitter van de Unie van Waterschappen. Die dubbelrol ziet hij als groot pluspunt. “Het werken aan waterveiligheid en schoon oppervlaktewater houdt natuurlijk niet op bij de grenzen van het beheergebied van HDSR. Sommige dingen kan een waterschap lokaal of regionaal aanpakken, maar vaak is het belangrijk om samen te werken: met andere waterschappen, maar bijvoorbeeld ook met de landelijke overheid. En dat we als watersector onze stem laten horen, daar waar het beleid gemaakt wordt. Dat gebeurt vaak op landelijk niveau, maar heeft directe impact op de inwoners, (agrarische) bedrijven en organisaties in ons gebied.”
Koninklijk besluit
Een dijkgraaf wordt per koninklijk besluit benoemd, voor een periode van zes jaar. Dit betekent dat de aanbeveling van het algemeen bestuur nu naar Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht gaat. Die zullen de aanbeveling daarna doorzenden aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Vervolgens gaat het in de vorm van een koninklijk besluit ter ondertekening naar de Koning. Na ondertekening zal de commissaris van de Koning Jeroen opnieuw beëdigen als dijkgraaf. De nieuwe termijn gaat dan in op 1 september 2025.