Baggerexcursie in IJsselstein met groepen 8 De Opstap

Gepubliceerd op 30 april 2015

Op donderdag 30 april zijn de twee groepen 8 van basisschool De Opstap uit IJsselstein op baggerexcursie geweest in de buurt van hun eigen school. Ton van Bragt, projectmedewerker baggeren bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, liet de leerlingen zien hoe en waarom er gebaggerd wordt in IJsselstein.

Baggerles op school

Eerder die week hadden beide groepen 8 op school al een gastles over baggeren gehad. Marjan Blom, beleidsmedewerker educatie van het waterschap haalde de eigen kennis en ideeën van de kinderen naar boven: Wat is bagger? Hoe komt bagger op de bodem van een sloot terecht? Met een ‘baggerproef’ en met tekeningen, foto’s en een filmpje op het bord werd duidelijk waarom een baggerlaag niet te dik mag worden. En met welke technieken de bagger uit een sloot gehaald kan worden. De gastles gaf de leerlingen voorkennis en een nieuwsgierige basis voor een leuke en leerzame excursie.

Excursie met zuigboot

Op donderdag 30 april lag de baggerzuigboot in een sloot in de wijk Achterveld-Noord, op loopafstand van de school. Ton van Bragt liet de groepen 8 zien hoe de boot met een soort ‘zuigsnuit’ de bagger van de bodem van de sloot wegzoog. De aannemer die met het baggerwerk bezig was, hield de zuigsnuit (of snijkop) extra lang boven water zodat de kinderen hem goed konden bekijken. Ton legde uit dat de bagger via de twee kilometer lange buis achter de boot naar een weilanddepot wordt gepompt en daar wordt opgeslagen. Als de bagger na twee jaar gedroogd is, wordt het hergebruikt op het land. De kinderen stelden allerlei vragen aan Ton en aan de aannemer.

Baggerdrollen

De excursie werd nog leuker toen zij zelf iets mochten doen. Met een lange stok peilden ze de diepte van de sloot en met een buis staken ze monsters uit de baggerlaag. Het uit de buis duwen van de ‘baggerdrollen’ lokte de meest uiteenlopende reacties uit, van vieze gezichten tot enthousiaste uitroepen als “Ha, spetterpoep!” Een ervaring rijker en met een tasje gadgets van het waterschap en van de aannemer gingen de kinderen en hun docenten weer terug naar school.

Waterschap actief in educatie

Het waterschap verzorgt voor de groepen 5-6-7-8 van De Opstap een serie gast- en buitenlessen over techniek & waterbeheer. Sinds het schooljaar 2014-2015 is Techniek een verplicht vak in het basisonderwijs. Het waterschap haakt daar graag op in door te laten zien hoe techniek een rol speelt bij het werken aan veilige dijken, droge voeten en schoon water. Ook vanuit andere invalshoeken leent waterbeheer zich uitstekend voor educatieve doeleinden, lees meer op www.hdsr.nl/werk/leren-water