Informatieavonden over maatregelen extra wateraanvoer in droge tijden druk bezocht

Gepubliceerd op 29 oktober 2015

In tijden van extreme droogte voert De Stichtse Rijnlanden soms extra zoetwater aan naar West-Nederland. Dat gebeurt omdat de grote rivieren als de Hollandsche IJssel dan verzilt zijn en daaruit geen zoetwater kan worden ingenomen.

Het waterschap voert dit water aan vanuit de Lek en Amsterdam-Rijnkanaal die nog wel zoet zijn en transporteert dat via verschillende routes door het gebied. Dit is voor het laatst gebeurd in 2011. De verwachting is dat West-Nederland in de toekomst vaker behoefte heeft aan meer zoetwater vanwege verzilting. Om aan die extra vraag te kunnen voldoen, zijn maatregelen nodig in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. Het project om extra water aan te voeren staat bekend onder de naam Kleinschalige Water Aanvoer (KWA).

In oktober heeft het waterschap twee informatieavonden georganiseerd. Eén in Harmelen voor de noodzakelijke maatregelen in de Leidsche- en Oude Rijn en één in Lopik voor de noodzakelijke maatregelen in de Lopikerwaard. Vooral voor de avond in de Lopikerwaard was veel belangstelling.

KWA 1

De mogelijke maatregelen in de Lopikerwaard zijn het meest ingrijpend, omdat de watergangen daar nu onvoldoende breed zijn voor extra wateraanvoer. Welke maatregelen precies nodig zijn, is afhankelijk van de aanvoerroute. Op dit moment wordt onderzocht welke route door de Lopikerwaard de meest efficiënte is.

Ook via de Leidsche,Rijn, de Oude Rijn en de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel zal tijdens langdurige droogte extra water worden aangevoerd naar de sluis in Bodegraven. Tijdens zo’n aanvoerperiode is het waterpeil en de stroomsnelheid in de rivier tijdelijk hoger. In 2011 trad de rivier op enkele plaatsen buiten zijn oever. Nagegaan wordt wat de oorzaak hiervan was.

Een korte terugblik op de avonden

De maatregelen die nodig zijn langs de Oude en Leidsche Rijn zijn nog niet eenduidig te benoemen. Het waterschap roept iedereen dan ook op de ervaringen van voorgaande inzet van KWA in 2003 en 2011 te delen via de webpagina van KWA, zie rechterkolom voor meer informatie. Het project zelf riep bij de aanwezigen weinig vragen op.

De aanwezige mensen uit de Lopikerwaard waren kritisch. In het algemeen hebben de mensen begrip voor de landelijke problematiek. Maar er zijn ook veel bedenkingen bij de nu voorgestelde oplossingen. Zijn er geen betere alternatieven? En wat zijn de gevolgen van maatregelen voor het huidige, goed werkende watersysteem van de Lopikerwaard? Ook maakt men zich zorgen, als de KWA wordt ingezet, over mogelijke wateroverlast en vragen ze zich af of eventuele schade vergoed wordt.

Het project zit in een verkennende fase. De avonden waren dan ook vooral bedoeld om te informeren en kennis uit het gebied te halen.

Online melden van aandachtspunten

Was u niet in de gelegenheid om bij de avond aanwezig te zijn, maar wilt u wel iets aan het waterschap doorgeven over dit project? Aandachtspunten, opmerkingen en vragen kunt u kwijt via de pagina van de KWA. Hierop vindt u een interactieve kaart.


Naar de interactieve kaart

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Liesbeth van Doorn, e-mail doorn.ae@hdsr.nl