Waterschap gaat vernieuwende keurverordening maken

Gepubliceerd op 19 december 2013

‘Nee tenzij' wordt ‘Ja mits'

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft besloten om de algemene verordening van het waterschap, de keur, te vernieuwen. De keur krijgt een geheel nieuwe grondslag. In de huidige keur staat nog een algemeen verbod waarop een aantal uitzonderingen gelden (‘werken zijn verboden, tenzij..'). In de nieuwe keur wil het waterschap dit omdraaien (werken zijn toegestaan, mits het voldoet aan..'). Hiermee wil het waterschap de keur beter toegankelijk maken voor de inwoners en beter aansluiten bij de huidige tijdgeest.

De keur is een verordening met regels die een waterschap hanteert bij de bescherming van waterkeringen, watergangen en bijbehorende kunstwerken. De Stichtse Rijnlanden gaat de komende tijd voor iedere handeling in het watersysteem bekijken of daar regels voor nodig zijn. Waar regels nodig zijn wil het waterschap explicieter aangeven wat de belangen van het waterschap zijn, zodat inwoners, bedrijven en agrariërs daar gemakkelijker rekening mee kunnen houden. Ook wil het waterschap verder dereguleren: alleen regels wanneer dat vanuit het algemeen belang in het watersysteem noodzakelijk is.

Zorgplicht als basis

Het waterschap gaat bij de nieuwe keur straks uit van een zorgplicht. Handelingen zijn toegestaan, mits er voldoende zorg is voor het watersysteem. Voor activiteiten waarvoor de zorgplicht onvoldoende bescherming biedt, gaat het waterschap algemene regels opstellen. Dit zijn concrete voorschriften, die bijvoorbeeld gelden bij de aanleg van een brug in een watergang. Hierbij kan het waterschap ook een meldplicht toevoegen. Dit gebeurt als het bestuur toezicht noodzakelijk vindt of als de activiteiten aanpassingen in de legger nodig maken. In de legger is namelijk gedetailleerd de inrichting van het watersysteem beschreven. Als er grote risico's kunnen ontstaan voor inwoners of het watersysteem, bijvoorbeeld bij werkzaamheden rond een dijk, dan kan het waterschap een vergunningplicht of zelfs algeheel verbod opleggen.

Vermindering administratieve lasten

Portefeuillehouder Els van der Vorm verwacht dat inwoners door de nieuwe keur straks minder vergunningen hoeven aan te vragen en minder hoeven te melden: "Hierdoor kunnen de administratieve lasten dalen voor inwoners en bedrijven. Ook wordt de nieuwe keur beter leesbaar en makkelijker toepasbaar. Dat scheelt iedereen veel tijd en geld." Daarnaast wil Van der Vorm de dienstverlening van het waterschap verder verbeteren, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om via de website direct vergunningen aan te vragen: "We blijven eraan werken om onze diensten te verbeteren".

Het uitwerken van de keur met bijbehorende regels is een stevige klus. Naar verwachting zal in 2015 het algemeen bestuur een besluit kunnen nemen over de nieuwe keur, waarna de nieuwe verordening in werking kan treden.