Muskusratten ook in West- en Midden Nederland steeds meer onder controle

Gepubliceerd op 27 januari 2014

In 2013 zijn de vangsten van muskusratten in ons beheergebied verder gedaald tot 16.498. Dit is een daling van ruim 13% ten opzichte van vorig jaar. Muskusrattenbeheer in West- en Midden Nederland volgt daarmee de landelijke trend dat de populatie muskusratten steeds beter onder controle komt. Een belangrijk resultaat want muskusratten graven gangen en holen in dijken en oevers, die een gevaar vormen voor onze veiligheid.

Alert blijven

De vangsten zijn niet gelijk over de vanggebieden in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland verdeeld. Zo worden bijvoorbeeld rondom Gouda, waaronder de Reeuwijkse plassen en delen van de Haarlemmermeer nog regelmatig muskusratten en sporen van muskusratten gezien. Maar ook in gebieden waar de vangsten traditioneel laag zijn, zoals de kop van Noord-Holland, is het belangrijk om waakzaam te blijven. In de Wieringermeer dreigde bijvoorbeeld een grotere populatie te ontstaan. Daarop is alert gereageerd met extra inzet wat even een stijging in vangsten gaf in de Wieringermeer, maar waardoor een uitbraak is voorkomen. Muskusrattenbestrijders blijven daarom speuren door het hele beheergebied. Daarnaast maakt Muskusrattenbeheer West- en Midden Nederland graag gebruik van meldingen. Ziet u een muskusrat? Dan kunt u dat melden op 030 634 57 56 of op www.muskusrattenbeheer.nl.

Achtergond daling muskusratten

De daling van het aantal muskusratten is ingezet na 2004. Toen werden in ons beheergebied nog ruim 174.000 muskusratten gevangen. Extra inzet, opleiden van mensen, scheiden van specialistisch- en algemeen werk en systematisch door gebieden trekken hebben ervoor gezorgd dat de situatie steeds beter onder controle komt. Door de situatie onder controle te houden en nog verder te verbeteren wordt ook het dierenleed verder beperkt. Muskusrattenbeheer werkt mee aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek gestart door de Unie van Waterschappen. Onderzocht wordt hoe de bestrijding nog goedkoper, effectiever en met nog minder dierenleed kan.

Geen beverratten meer in ons beheergebied

In 2013 zijn er geen beverratten gevangen. Het jaar daarvoor werd er nog een beverrat gevangen in de buurt van Amerongen. Ook dit volgt de landelijke trend. De binnenlandse populatie beverratten is in heel Nederland vrijwel verdwenen, de vangsten concentreren zich in het grensgebied met Duitsland. De gekozen strategie werkt, alle beverratten die binnenkomen vanuit Duitsland worden vlak bij de grens gevangen.