Energieke Young Climathon op UniC Utrecht
De tweede #YoungClimathon in 2020 bruiste van een fantastische energie. 178 leerlingen van middelbare school UniC stortten zich op klimaatuitdagingen van drie Utrechtse duurzame ondernemers. De winnende teams bedachten superoplossingen, waar de vragers heel blij mee zijn. Een Young Climathon is een soort ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één schooldag de tijd krijgen om een echte klimaatuitdaging van een bedrijf op te lossen.
Op 3 november gingen de leerlingen in 35 teams aan de slag met de challenges. In Utrecht legden Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Fungi Factory en Recycling Netwerk de leerlingen hun klimaatvragen voor. Bekijk de challenges (YouTube). Het centrale thema was ‘Citizen Science’. Dit onderwerp bleek deze vierdeklassers erg aan te spreken. Het sluit bovendien goed aan bij de klimaatagenda’s van de Gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Fungi Factory
De jury vond de oplossing van het team van Marleen, Anthe, Tyka, Frederique en Adrienne voor het probleem van Fungi Factory het best. Fungi Factory is een circulair bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Het probleem is: na het kweken van de zwammen is er koffiedik-substraat over. Het winnende team heeft een geniaal idee ontwikkeld: gratis koffiedik-substraat weg geven aan mensen die houden van tuinieren. Zij kunnen testen welke planten op het substraat reageren en voor welke groente en fruit het koffiedik-substraat het nuttigst kan zijn. In toekomst zou het substraat via tuincentra verkocht kunnen worden, wanneer de testen zijn afgerond en de data is geanalyseerd. Met dit citizen science project kan Fungi Factory haar restroom waarde geven en meer bekendheid krijgen onder de Utrechtse inwoners. De vraag was ingestuurd door Ilse Draaisma, namens Fungi Factory.
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
Het team van Jinte, David, Zena, Fleur en Senna won de challenge van het Utrechtse waterschap. Ze bedachten de Plant Together App, als oplossing voor de vraag: hoe kunnen we bewoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met aanpassingen aan het klimaat? De app is een 'minder social app' om ouderen te verbinden met jongeren en gezamenlijk tuintjes in Utrecht te vergroenen. Stel dat elke bewoner van de stad Utrecht 5 m2 groen aanlegt, dan hebben we een natuurgebied ter grootte van de Veluwe... De vraag was ingestuurd door Tom Overgaauw namens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Recycling Netwerk
Het derde bedrijf, Recycling Netwerk, zet zich in tegen plastic vervuiling. Inge Luyten had als challenge voor de leerlingen: hoe kan je voorkomen dat microplastics uit cosmetica en kleding in de natuur belanden? Het winnende team heeft een idee ontwikkeld voor scherpere regels vanuit de overheid om microplastics te verbieden. De eerste stap hierin is om een plastic-free keurmerk te ontwikkelen, waarmee consumenten beter kunnen kiezen voor plasticvrije producten. Want wie weet er nu dat er in veel tandpasta’s en scrubs plastics verwerkt zijn?
Young Innovators
Young Climathons zijn onderdeel van het programma Young Innovators voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Young Innovators wordt in Nederland uitgevoerd door Stichting Technotrend. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Utrecht Natuurlijk, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, het KF Heinfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en EIT Climate-KIC. EIT Climate-KIC is een EU-instituut voor klimaatinnovatie, dat zich richt op een versnelde overgang naar een CO2-vrije en weerbare wereld via systeemtransformatie.
Climathons en hackathons
EIT Climate-KIC ondersteunt ook de DigiEduHacks (Digital Education Hackathons), die op 12 en 13 november 2020 worden georganiseerd door lokale organisaties in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, eveneens in samenwerking met Stichting Technotrend. In Rotterdam vindt tegelijkertijd de klimaathackaton Climathon plaats, georganiseerd door Stichting Hart voor Prins Alexander en de Patching Zone. Het maakt deel uit van een wereldwijde serie Climathons van EIT Climate-KIC (meer over de Climathons op climathon.climate-kic.org/en/find-your-climathon/)
Al deze programma’s hebben tot doel om de duurzame innovatiekracht van bedrijven en jongeren te vergroten door middel van innovatief systemisch denken. EIT Climate-KIC brengt meer dan 400 partners uit het bedrijfsleven, de academische wereld, de publieke sector en de non-profitsector samen en draagt hiermee bij aan:
- Sustainable Development Goal 4: gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren voor iedereen
- Sustainable Development Goal 13: klimaatactie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.
De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN). De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen werden in 2015 vastgesteld. In 2030 moeten ze zijn bereikt. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.