Fietsen voor het klimaat met waterschapscollega’s Koen en René

Gepubliceerd op 19 juni 2023

Maandag 19 juni kleurde de Lekdijk in Nieuwegein blauw-rood-gestreept door honderden wielrenners die deelnemen aan de ClimateClassic: een fietstocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen, en het voorkómen van, klimaatverandering. De route is niet zomaar gekozen: hij volgt grotendeels de NAP-nulmeterlijn. Dit is de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Ook wielrennende medewerkers en bestuurders van de waterschappen trappen mee om de klimaatboodschap kracht bij te zetten. Medewerkers van De Stichtse Rijnlanden fietsen mee in een waterschapsestafetteteam en dijkgraaf Jeroen Haan loste het startschot in De Bilt voor de deelnemers die 250 kilometer naar Groningen fietsten.

Jeroen Haan: Van de afgelopen zomers waren er vier extreem droog en één extreem nat, en we hebben afgelopen week alweer een droogterecord gevestigd. Het is dus van het allergrootste belang dat we niet alleen inspelen op de gevolgen van klimaatverandering, maar ook aan het voorkómen ervan. Dat betekent het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Als waterschap zijn we daar op verschillende manieren mee bezig. We willen toe naar een emissieloos en circulair waterschap en daarvoor hebben we iedereen nodig: onze medewerkers, onze bestuurders en zeker ook de markt. Het innovatiepartnerschap van ons dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk is een mooi voorbeeld. Daarin stimuleren we marktpartijen om innovaties te ontwikkelen en bieden we hen zicht op het renderen van hun investeringen. In heel Nederland moet 1500 kilometer dijk versterkt worden. Er is dus voldoende werk voor de emissievrije graafmachines die ontwikkeld zijn door onze aannemers en nu al aan het werk zijn in het eerste deeltraject van Sterke Lekdijk, Salmsteke in Lopik.

Minstens zo belangrijk zijn onze medewerkers. Hoe zijn zij bezig, privé en op het werk, met het terugdringen van hun CO2-uitstoot?  Koen te Velde is manager van het Netwerk Water en Klimaat en één van de fietsers in het waterschapsestafetteteam van De Stichtse Rijnlanden.

Koen, hoe draag jij privé en op het werk bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot?

Ik maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame energiebronnen. Met zonnepanelen op mijn huis laad ik onze elektrische auto op. Ik heb een huis uit 1900, en dat ben ik stap voor stap, kamer voor kamer aan het isoleren: alles er uit slopen, nieuwe wanden plaatsen, dat werk.

Aquathermie

In mijn werk ben ik ook bezig met het terugdringen van onze CO2-uitstoot: vorig jaar heb ik samen met collega’s een strategie voor aquathermie opgesteld. Veel mensen weten het niet, maar via aquathermie (warmte uit water) kunnen we voorzien in de warmtevraag van 50% van de woningen en bedrijven in Nederland. Een heel duurzame manier van verwarmen! Ons bestuur heeft aangegeven een actieve rol te willen spelen. Niet alleen faciliteren, maar ook actief in gesprek gaan met gemeenten over de kansen die er liggen om de warmte van het afvalwater in onze zuiveringen en de warmte uit de grotere wateren in ons gebied te benutten. We zijn daar al een tijd mee bezig, en dat begint zijn vruchten af te werpen. In Utrecht en De Bilt gaat de warmte uit onze rioolzuiveringen benut worden, en met andere gemeenten zijn we in gesprek.

Ook collega René Scheffer, informatiekundige bij ons waterschap fietst de ClimateChallenge. Hij gaat maandag om 6.00 uur van start voor de 125 kilometer en haakt als het lukt onderweg aan bij de collega’s van het waterschapsestafetteteam.

René, hoe draag jij privé en op het werk bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot?

Ik werk sinds februari voor De Stichtse Rijnlanden. Dat ons kantoor op fietsafstand ligt van mijn huis was een belangrijke reden om voor het waterschap te kiezen. Ik houd heel erg van fietsen! Ook wil ik vliegvakanties vermijden. Geen probleem: er zijn genoeg andere plekken om naartoe op vakantie te gaan.

Inzicht kost energie

In mijn werk als informatiekundige voor onze afdeling Onderzoek, Strategie en Advies kijk ik ook naar mogelijkheden om energie te besparen. Dataopslag bijvoorbeeld kost veel energie; Er draaien permanent servers om data actueel beschikbaar te houden. De afdeling OSA  is een echte informatiefabriek: we hebben data nodig voor onze adviezen en strategie. Dat is wel een dilemma.

Verzamelen van data

Het inwinnen van data kan wellicht soms slimmer. Als je toch naar buiten gaat, bijvoorbeeld om te baggeren of voor een schouw, dan kun je misschien ook meteen beelden verzamelen die inzicht geven over de ecologie. Dat scheelt tijd, transportkosten èn energie! Jeroen Haan: “Zo werken we samen aan een emissieloos en circulair waterschap. Om klimaatverandering zo veel mogelijk te voorkomen!”.