Verbeteren waterkwaliteit: waterschap plaatst WaterQi© in Veldhuizerplas Utrecht

Gepubliceerd op 23 juni 2023

In de Veldhuizerplas in Utrecht komt jaarlijks blauwalg voor. Daarom start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een proef met de WaterQi©. Een innovatieve techniek om de waterkwaliteit te verbeteren. De WaterQi© wordt geplaatst in een zeecontainer nabij de Heldammersingel. De proef loopt van eind juni tot en met eind oktober 2023. Op 4 juli 2023 is de feestelijke opening op locatie.

Innovatieve techniek

Problemen met blauwalgen zijn complex en niet makkelijk aan te pakken. Nu willen het waterschap, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht dit toch proberen met de WaterQi©. In het apparaat zit een pomp die extra zuurstof in het water brengt via minuscuul kleine luchtbelletjes. Hierdoor komt het water in beweging en wordt het zuurstofrijke water verder verspreid. Dit stimuleert de natuurlijke zuiverende processen in het water. De afvalstoffen die hierbij vrijkomen worden afgevangen en verwijderd. Zo moet het water schoner en helderder worden met een kleinere kans op blauwalgen.

Feestelijke opening 4 juli

Op dinsdag 4 juli 2023 vanaf 16.00 uur openen we de proef feestelijk op locatie. Iedereen is welkom. Onder het genot van een ijsje of een kopje koffie kunt u met collega’s van het waterschap praten over de proef, de waterkwaliteit in het algemeen of andere waterzaken. Kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en een leuke prijs winnen. U kunt de kleurplaat downloaden op www.hdsr.nl/waterqi en inleveren voor 28 juni bij de Wijkbureaus van de gemeente Utrecht (Dorpsplein 1 of Bovenpolder 80).

Meten is weten

Elders in het land zijn er goede ervaringen opgedaan met de WaterQi©. De verwachting is dat het water in de plas schoner wordt. Dat gaan we goed monitoren. Het waterschap neemt maandelijks watermonsters om te kijken hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt.


Contact

Heeft u vragen over de proef of over de waterkwaliteit van de Veldhuizerplas? Neemt u dan contact op met Sita Vulto, adviseur stedelijk water van het waterschap, via [email protected].  Meer informatie over de proef vindt u op de website, www.hdsr.nl/waterqi