Jarige Oude Sluis in Nieuwegein: van pieremachocheltocht tot expo in de Museumwerf
De 650 jaar Oude Sluis is sinds 1995 eigendom van De Stichtse Rijnlanden en heeft nog steeds een belangrijke rol in het watersysteem. Niet meer voor de scheepvaart, maar voor het inlaten van water uit de Lek. Tweemaal per dag (afhankelijk van het getij op de Lek) laten we water in voor de kanalen, singels en sloten van Nieuwegein en Utrecht, en voor de Vecht. Het Rijksmonument ligt midden in het voormalige schippersdorp Vreeswijk (Nieuwegein).
Festiviteiten in het kader van 650 jaar Oude Sluis
De Museumwerf en de Historische Kring Nieuwegein organiseren in september samen met verschillende vrijwilligersgroepen in Vreeswijk Nieuwegein allerlei activiteiten: van pieremachocheltocht tot openluchtfilm. Leuk om te bezoeken en zo meer te weten te komen over de lange historie van de jarige sluis:
- Een pieremachocheltocht in de Oude Sluis op zaterdag 2 september. De deelnemers varen met hun zelfgemaakte of versierde vlot, kano, roeiboot of SUP de sluis in en een deskundige jury kiest het mooiste vaartuig uit. Speciale aandacht is er voor het thema 650 jaar Oude Sluis. We stellen als waterschap een mooie prijs ter beschikking, een Lego City Poolonderzoeksschip.
- Een lezing over de historie van de Oude Sluis, door Kaj van Vliet, archivaris van Het Utrechts Archief, op woensdagavond 6 september in de Museumwerf. Aanmelden kan via Nieuwegeinlezing Sluizen - de tweede verdieping.
- Op de Museumwerf is nog tot en met oktober een expositie ingericht over de Oude Sluis: Op en rond de 650-jarige Oude Sluis | Museumwerf
Hoogheemraad Willem van der Steeg van Cultuurhistorie: "Heel bijzonder om te zien dat onze Oude Sluis na 650 jaar nog steeds het hart vormt van Vreeswijk, en dat zoveel vrijwilligers zich inzetten om van dit jubileum een feest te maken. Ik roep iedereen op om zelf een kijkje te nemen en zo een indruk te krijgen van dit watererfgoed dat we nog elke dag gebruiken voor het waterbeheer!"
De Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein). Zicht op de waterinlaat, de sluiskolken en de voormalige schotbalkenloods. Fotograaf: Tineke Dijkstra voor projectenboek Hoogwaterbeschermingsprogramma 2017