13 veenweidepolders nemen klimaatslimme maatregelen
Agrariërs in vijf polders namen de afgelopen jaren maatregelen om bodemdaling en CO2-uitstoot te remmen en de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast verkennen nog eens acht polders de mogelijkheden voor klimaatslimme maatregelen. Tijdens een symposium keken deelnemers terug op vijf jaar pionieren in veenweidepolders. In totaal gaat het om 9.000 hectares grond in de polders: Kortrijk en Portengen, Vlist, Meijepolder Laag, Stein Zuid en Ronde Hoep. Deelnemers zeiden tijdens het symposium door te willen gaan met de aanpak vanuit het Provinciaal Programma Landelijke Gebied (PPLG).
‘Klimaatslim Boeren op Veen is een voorbeeld van een project waarbij overheden en inwoners nauw en succesvol hebben samengewerkt aan het bereiken van gezamenlijke doelen. Ook in een volgende fase moeten we dat in stand houden: dat gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen in ons gebied. Wordt dus vervolgd.’ - hoogheemraad Bert de Groot
Hogere grondwaterstand in de zomer
Tijdens een van de projecten bouwden agrariërs waterinfiltratiesystemen. Dit is een systeem van buizen in de grond die in verbinding staat met een sloot. Het slootwater stroomt in de buizen als het droog is en kan er uitstromen als de grond te nat is. De veenbodem zuigt het water op als een spons, zodat het nat genoeg blijft.
Agrariërs pionierden door de buizen van het systeem aan te sluiten op een waterton met pomp in plaats van de sloot. Zo probeerden ze de grondwaterstand hoger te houden door het grondwater te sturen met zonne-energie en windenergie. Dat lukte, want in de zomer stond het grondwater 15 tot 30 centimeter hoger.
Minder CO2-uitstoot
Natter veen zorgt voor minder CO2-uitstoot. Een systeem dat aansluit op een sloot zorgt voor ongeveer 14% minder CO2-uitstoot. Maar een systeem van buizen dat aansluit op de waterton zorgt voor 38% minder CO2-uitstoot.