Ontdek de waterschapsfietsroute ‘Sporen van de dijkdoorbraak van 1624 in Utrecht’

Gepubliceerd op 15 augustus 2024

Vierhonderd jaar geleden brak de Lekdijk door bij Tull en 't Waal (Houten). Het water stond binnen een paar dagen tot in de grachten van Amsterdam. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een fietsroute ontwikkeld die leidt langs nog zichtbare sporen van de dijkdoorbraak. De route van 54 kilometer is gratis af te halen op verschillende adressen in Houten, Utrecht en Nieuwegein. Een uitgebreide digitale versie is beschikbaar via de izi-TRAVELapp.

Waterbewustzijn vergroten

“Weinig inwoners van ons gebied weten hoe hoog bij hen het water komt als de Lekdijk doorbreekt en wat ze in dat geval zouden moeten doen”, zegt Willem van der Steeg, hoogheemraad voor onder andere waterbewustzijn en cultuurhistorie. “Vandaar dat we de historische gebeurtenissen van 1624 aangrijpen om hier extra aandacht aan te besteden. Want als de Lekdijk bij hoogwater nu doorbreekt, kan het water nog steeds tot Amsterdam komen.”

Eeuwigdurende obligaties

Op de tijdlijn van de gebeurtenissen in 1624 is te zien wat de voorgangers van het huidige waterschap allemaal deden om de dijk te dichten. Het toenmalige Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams gaf dat jaar ook meer dan vijftig eeuwigdurende obligaties uit om de reparatie van de dijk te financieren. Op één daarvan betaalt De Stichtse Rijnlanden nog steeds rente uit. Het is de oudste nog rentegevende obligatie ter wereld.

Meer informatie

Wil je meer weten over de afhaalpunten van de fietsroute, de gebeurtenissen in 1624 en de activiteiten in het herdenkingsjaar? Kijk dan op hdsr.nl/dijkdoorbraak1624.


Fietsers op de Lekdijk bij de wielen in Tull en 't Waal. Hier brak in 1624 de Lekdijk door. De wielen (meertjes) links op de foto zijn gevormd door de kracht van het overstromingswater.