Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart van start
Op vrijdag 4 april tekenden twee provincies, drie waterschappen en vijf agrarisch collectieven de intentieverklaring voor Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart 2025-2027. Daarmee kunnen polderinitiatieven van agrariërs om bodemdaling en broeikasgasemissies te remmen en biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren, financiële en organisatorische ondersteuning krijgen. Een 3-jarig traject op de succesvolle bottom-up manier, die al eerder 13 polders in beweging bracht.
Aan de slag met maatschappelijke opgaven – doen wat wél kan
In het Groene Hart spelen verschillende maatschappelijke opgaven, zoals het afremmen van bodemdaling, CO2-reductie, het verbeteren van de biodiversiteit en waterkwaliteit en werken aan een klimaat robuust watersysteem. Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart (KSBGH) is de uitvoeringscoalitie van de agrarische collectieven Noord-Holland Zuid, Rijn & Gouwe Wiericke, Rijn, Vecht & Venen, De Groene Klaver en Lopikerwaard, de Provincies Noord-Holland en Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Hoogheemraadschap van Rijnland. Met elkaar ondersteunen zij polderinitiatieven van (groepen) agrariërs bij de verkenning en realisatie van praktijkrijpe maatregelen zoals waterinfiltratiesystemen en inrichting en beheer van slootkanten voor genoemde opgaven. De ondersteuning kan ook betrekking hebben op pilots en experimentenpassend bij deze doelen en wordt gefinancierd uit provinciale middelen.
Het borrelt in de polders! Er is interesse om gezamenlijk aan de slag te gaan met de aanpak van onderop. Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart is een extra stimulans en hulp om uit de startblokken te komen!
Maarten van Beek, Directeur & gebiedscoördinator Collectief Lopikerwaard
Power in de polder
Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart werkt met een poldergerichte procesaanpak, gebaseerd op het bewezen succes van de pilot Klimaatslim Boeren op Veen (in 13 polders nu aan de slag) en De Boer aan het Roer op Veen, gericht op lange termijn perspectief. De aanpak KSBGH zet in op initiatieven waar energie op zit bij de boeren zelf, dus bottom-up. Vanuit hun ideeën voor de toekomst van de polder en hun bedrijf met heldere kaders, en vaak in combinatie met Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via de agrarische collectieven. Waar kunnen en willen zij nu mee aan de slag? Dat start met het verkennen van mogelijkheden en het ontwikkelen van een uitvoerbaar polderplan, in nauwe samenwerking met waterbeheerders, provinciale gebiedsregisseurs en andere polderpartners. KSBGH biedt de initiatiefnemers bij dit proces ondersteuning, en bij de aanvraag van middelen en te doorlopen procedures. Ook zet KSBGH zich in voor praktijkgerichte kennisdeling en deskundigheidsbevordering. Geïnteresseerde agrariërs kunnen bij de betrokken collectieven terecht met vragen.