Flitsbezoek 290 leerlingen aan rioolwaterzuivering tijdens Wandelen voor Water

Gepubliceerd op 24 maart 2016

Op woensdagochtend 23 maart 2016 bezochten alle elf groepen 7 en 8 van basisschool De Twaalfruiter de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Vleuten - De Meern. Dit bezoek was een onderdeel van hun zes kilometer lange sponsorloop Wandelen voor Water, waarmee zij kinderen in oostelijk Afrika helpen aan betere water- en toiletvoorzieningen.

Sponsorloop voor waterbewustzijn en goed doel

Wandelen voor Water is een landelijke actie die aandacht vraagt voor schoon drinkwater en goede sanitatie voor iedereen in de hele wereld. Kinderen van het basisonderwijs lopen zes kilometer met zes liter water op hun rug. Zo ervaren zij wat leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden elke dag moeten doen om aan water te komen. De leerlingen in Nederland vragen familie, buren en vrienden om hun inspanning te sponsoren en lopen op die manier geld bij elkaar voor waterprojecten in ontwikkelingslanden. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden onderschrijft de doelstellingen van het project en ondersteunde voor het derde jaar op rij de activiteiten in De Meern. Dit jaar liepen 290 leerlingen van alle groepen 7 en 8 van basisschool De Twaalfruiter hun zes kilometer voor het ‘WASH and Learn’ project in oostelijk Afrika. Rotary Fletiomare organiseert de sponsorloop met het basisonderwijs in Vleuten - De Meern.

Rondkijken op rioolwaterzuivering

Het bezoek aan rioolwaterzuivering De Meern was voor de leerlingen een welkom pauzemoment in hun wandelroute. Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar ving de leerlingen op en gaf ze een compliment voor hun inzet voor het project in Afrika. In de korte welkomstgesprekken bleek dat de kinderen thuis maar een paar seconden hoeven te lopen voor schoon water. Een heel verschil met die zes kilometer elders in de wereld! Constantijn legde uit dat in Vleuten - De Meern het waterleidingbedrijf zorgt voor drinkwater in de kraan. En dat waterschap De Stichtse Rijnlanden zorgt voor de zuivering van wat je door de wc, de gootsteen en het doucheputje spoelt. Met die kennis stuurde hij de kinderen op pad met de excursieleider om “nog één keer afscheid te nemen van je eigen poep en pies”. De bruine, borrelende smurrie in de beluchtingstank ontlokte de leerlingen spontane uitroepen zoals “Iiiiiiieeeeeeew!”. Dat hetzelfde water een paar uur later zo schoon als natuurwater de Leidse Rijn in stroomt, vonden de kinderen wel heel bijzonder. De bacteriën in de zuivering doen hun werk echt heel goed!

"Grappig om te zien hoe dit werkt!"

Het was maar een flitsbezoek van 20 minuten, maar alle klassen mogen nog een keer terugkomen voor de grote excursie langs alle stappen in het zuiveringsproces. Er valt nog veel meer te zien, bijvoorbeeld bij het grof vuil rooster waar alle vreemde zaken uit het rioolwater worden gevist. Gevraagd naar hun belevenissen tijdens het flitsbezoek gaven de leerlingen leuke antwoorden. Kas uit groep 8d vond het “Grappig om te zien hoe dit allemaal werkt.” Eefje uit groep 8d vond het “Leuk om eerst te wandelen en dan dit te zien.” Sjoerd uit groep 7b vatte zijn belevenis samen als: “Water is leuk ook al heeft het n vieze reuk.” En ook al had Sidney uit groep 7b niet veel met het water, “Die brug vond ik cool!”

Wilt u ook met uw groep op excursie naar een rioolwaterzuivering? Boek er een via de link rechtsboven in de kolom hiernaast.