Watergangen in Snel en Polanen zijn weer zichtbaar

Gepubliceerd op 3 oktober 2016

Het water in de sloten van de wijk Snel en Polanen is weer zichtbaar. In de afgelopen maanden is ruim 200 m3 waterplanten verwijderd. Exotische waterplanten, die niet in het water thuishoren en voor problemen zorgen. Tymon de Weger, wethouder van Woerden en Bernard de Jong, hoogheemraad van het waterschap, gingen recent op bezoek bij de aannemer om het resultaat van de kostbare schoonmaakactie met eigen ogen te bekijken.

Het opruimen is tijdrovend en kostbaar

Aannemer Verduijn heeft vanaf eind mei bijna wekelijks de waterplanten in de sloten van Snel en Polanen verwijderd. In totaal is ongeveer 33.000 m² sloot geschoond en ruim 200 m³ plant verwijderd. Dat zijn 26 vrachtwagens vol waterplanten. Wethouder beheer openbare ruimte Tymon de Weger: ‘Het verwijderen van het ongelijkbladig vederkruid is kostbaar omdat het een erg tijdrovende klus is: de hele plant wordt losgespoeld en op de slootkant  gezet. Een klein stukje waterplant dat achterblijft is binnen een paar maanden weer een hele plant. En dat willen we voorkomen. Na maanden hard werken zijn de sloten in Snel en Polanen nu schoon. Het is nu zaak om dit zo  te houden. Een exoot hoort niet in de sloot, maar in de groene container’.

Niet alleen een Woerdens probleem

Hoogheemraad Bernard de Jong: ‘Helaas komen exotische waterplanten zoals het ongelijkbladig vederkruid, maar ook watersla en de grote waternavel, in een groot deel van ons beheergebied voor. Tijdens de klus in Woerden is de aannemer ook de exotische soorten waterwaaier en waterteunisbloem tegengekomen. Deze planten hebben geen ‘vijand’ en doen het erg goed in onze sloten. In no time groeit een sloot helemaal dicht. Valt er een hevige bui, dan kan de sloot zijn functie van het afvoeren van water, niet meer vervullen. En het is slecht voor andere planten en dieren zoals vissen. Het waterschap bestrijdt samen met gemeenten de waterplanten ook in oa Houten, IJsselstein en Leidsche Rijn. En dat kost de gemeenschap tonnen’.

Exoten horen in de groene container

Exotische waterplanten zoals het ongelijkbladig vederkruid horen niet in de sloot. Het plantje is te koop bij tuincentra en is door inwoners (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten. Daarom de oproep om exotische waterplanten niet in de sloot, maar in de groene container te gooien.

Exoot gespot? Meld het via de app iWaterplant!

Omdat de waterplant zo snel groeit, is het belangrijk om snel in actie te komen. Ziet u ergens waterplanten waarvan u vermoedt dat het exoten zijn? Meld dit dan. Dat kan via de app iWaterplant, of door het te melden bij het waterschap, telefonisch of via de website.


Afsluiting bestrijding van het ongelijkbladig vederkruid Snel en Polanen in Woerden

Vlnr Marcel de Roos (Aannemer Verduin BV), hoogheemraad Bernard de Jong, wethouder Tymon de Weger

Meer informatie