Ruim 1 miljoen voor betere kansen op arbeidsmarkt

Gepubliceerd op 6 april 2017

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeente Utrecht en de bouwcombinatie Heijmans/GMB trekken samen op om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Bij de nieuwbouw van de Rioolwaterzuivering in Utrecht besteedt de bouwcombinatie Heijmans/GMB ruim een miljoen euro om deze mensen een sterkere positie te geven op de arbeidsmarkt. Victor Everhardt, wethouder werk en inkomen van de gemeente Utrecht sprak zijn waardering uit over de aandacht van De Stichtse Rijnlanden en de bouwcombinatie Heijmans/GMB: "Wij zijn blij met deze investering via Social Return van maar liefst ruim 1 miljoen. Een investering die het mogelijk maakt om veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten werken."

Social Return

Tussen de wijken Overvecht, Ondiep en de Hoogstraatbuurt ligt de rioolwaterzuivering van Utrecht. Een van de grootse rioolwaterzuiveringen in Nederland. De grote verouderde zuivering wordt vernieuwd. De komende twee jaar wordt op het terrein van de zuivering een volledig nieuwe installatie gebouwd volgens de nieuwste stand van de techniek. Een omvangrijk project waar tot de ingebruikname in 2019 dagelijks tussen de 100 à 200 mensen  werken. Bij de aanbesteding van grote projecten vraagt De Stichtse Rijnlanden altijd een Social Return. De aannemer aan wie de opdracht gegund wordt, moet dan een deel van het aanbestedingsbudget besteden aan de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het project nieuwbouw rioolwaterzuivering Utrecht zijn deze Social Return-gelden vastgelegd op 1,05 miljoen. De bouwcombinatie Heijmans/GMB verwacht de helft van het budget in te zetten voor mensen op de nieuwbouw van de zuivering. De andere helft van het budget wordt ingezet voor mensen op andere bouwprojecten.

Eerste stap

De eerste mensen zijn afgelopen maand al aan de slag gegaan en vervullen de functie van portier op de bouwplaats van de zuivering. Naast de gewenning aan het werkritme, het opdoen van werkervaring krijgen deze mensen ook een veiligheidstraining, waarmee ze het in de bouwsector erkende VCA-certificaat. Daarnaast krijgen de mensen een EHBO/BHV cursus aangeboden. Ook de inzet van verkeersregelaars, om het bouwverkeer aan de Brailledreef in veilige banen te leiden, wordt via de Social Return-gelden ingevuld. Het zoeken van passende functies om werkervaring op te doen is slechts een eerste stap. "Het is ook belangrijk om de mensen goed te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze zicht thuis voelen op het werk," licht Bert de Groot, hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden toe.

Samenwerking

Het invullen van Social Return is iedere keer maatwerk. De Stichtse Rijnlanden werkt in al haar projecten waarin een Social Return wordt gevraagd, samen met de gemeente Utrecht. De gemeente deelt haar kennis en adviseert zowel het waterschap als de aannemer. Daarnaast zoekt de sociale dienst van de gemeente Utrecht naar kandidaten uit de kwetsbare groepen, biedt administratieve ondersteuning en monitoring. "Om Social Return goed handen en voeten te geven is altijd lastiger dan verwacht. Goed om te horen dat er veel energie zit in de project," aldus Victor Everhardt.


Bert de Groot en Thom Wildeboer zijn het eens over de inzet van social return op de zuivering in Utrecht

Wethouder en medewerkers van Gemeente Utrecht krijgen een rondleiding over het terrein van de zuivering