Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden investeert in zonne-energie

Gepubliceerd op 28 juni 2018

Gisteren ging het algemeen bestuur akkoord met het plaatsen van 1267 zonnepanelen van de rioolwaterzuiveringen. Naast het opwekken van biogas uit zuiveringsslib en het eerder gerealiseerde zonnepark op rioolwaterzuivering in De Bilt is dit een volgende stap naar een energieneutraal waterschap. De zonnepanelen worden geplaatst op de zuiveringen Breukelen, Bunnik, De Bilt, Driebergen, Leidsche Rijn, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

Voetafdruk

Met de zonnepanelen verkleint het waterschap zijn voetafdruk. Het waterschap beperkt de uitstoot van broeikasgassen door energie te besparen en energie duurzaam op te wekken. In 2020 wil het waterschap al in 40% van zijn eigen energiebehoefte voorzien. Door het plaatsen van zonnepanelen kan het waterschap nog gebruik maken van de reeds toegekende SDE+ subsidie. Daarnaast investeert het waterschap zelf een kleine 5 ton. Deze investering in zonne-energie is in 14 jaar terugverdiend.

Op zoek naar partners

Het waterschap wil duurzaam omgaan met energie, grondstoffen en de omgeving. Dit kan en wil het waterschap niet alleen doen; daarom zoekt het waterschap de samenwerking met marktpartijen en andere overheden om te werken aan een energieneutrale en circulaire regio. Het gaat om het ontwikkelen en vermarkten van bijvoorbeeld warmte uit afval- en oppervlaktewater, het opwekken van biogas uit rioolslib of maaisel van de exotenbestrijding en het terugwinnen van cellulose, bioplastics en meststoffen. De komende jaren hoopt het waterschap nog grote stappen te kunnen zetten op weg naar een volledig energieneutraal waterschap in 2040.