Waterschap zet in op uitbesteden Utrechts slib

Gepubliceerd op 13 februari 2014

Het algemeen bestuur van het waterschap heeft gisteren besloten om zich serieus te gaan oriënteren op de mogelijkheid om het zuiveringsslib uit Utrecht niet langer zelf te verwerken, maar dit door een andere partij te laten doen. De verkenning gebeurt in het kader van de vernieuwing van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan het Zandpad. De gisteren gemaakte keuze betekent dat het waterschap op termijn waarschijnlijk stopt met de slibvergisting op de zuiveringsinstallatie Utrecht.

Nieuwbouw of uitbesteden

Het waterschap wekt in een slibverwerkingsinstallatie biogas op uit zuiveringsslib. Zuiveringsslib is een restproduct van de afvalwaterzuivering.
De installatie aan het Zandpad is, net als de rest van deze rioolwaterzuiveringsinstallatie, aan vernieuwing toe. De keuze die gisteren bij het bestuur voorlag was: inzetten op het spoor richting nieuwbouw van de slibinstallatie of kiezen om de slibverwerking (voorlopig) niet meer zelf te doen. Het gekozen spoor richting uitbesteden betekent dat het zuiveringsslib op termijn door een andere partij verwerkt gaat worden.

Uitbesteden goedkoop en flexibel

De belangrijkste redenen voor (voorlopig) uitbesteden van de slibverwerking is dat er geen grote investeringen nodig zijn. Op korte termijn is deze optie dus goedkoper. Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van slibverwerking en wil het waterschap graag alle opties voor de toekomst openhouden. Dus eventueel ook weer voor slibverwerking op de locatie Zandpad.
Bij de uitbesteding van de verwerking zijn, naast de prijs, de milieueffecten een belangrijk criterium.
De energie uit het slib gaat bij uitbesteden niet verloren: ook andere partijen verwerken het slib om op deze manier energie te winnen.
De uiteindelijke keuze voor het uitbesteden en de vorm waarin dat gaat gebeuren wordt gemaakt in samenhang met de te kiezen technologie voor het zuiveren van het afvalwater.