Waterschap en drinkwaterbedrijf zorgen voor extra schoon drinkwater

Gepubliceerd op 17 september 2021

Gezamenlijk persbericht HDSR en Oasen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Oasen intensiveren hun samenwerking. Vanaf 2023 gaat het hoogheemraadschap het overgebleven restwater van het zuiveringsstation in Kamerik op de rioolwaterzuivering in Woerden verwerken. Om dit te bekrachtigen ondertekenden Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden) en Walter van der Meer (directeur Oasen) op 17 september een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen.

Schoon drinkwater en oppervlaktewater

De ondertekening is een belangrijke stap in de toekomst van de drinkwatervoorziening voor de regio Nieuwkoop. Met het One Step Reverse Osmosis (OSRO) concept zuivert Oasen het grondwater met behulp van membranen tot onberispelijk drinkwater. Door gebruik te maken van deze geavanceerde manier van zuiveren is Oasen in staat om nog beter ongewenste stoffen uit het grondwater te halen. Bij dit proces blijft een deel van het water over. Deze reststroom wordt via een aparte afvoerleiding naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Woerden getransporteerd. Daar wordt deze waterstroom vervolgens gezuiverd tot schoon oppervlaktewater.

Processen op elkaar afstemmen

Het is de derde keer dat de technische processen van een hoogheemraadschap en een drinkwaterbedrijf op elkaar worden afgestemd. Oasen werkt al op een vergelijkbare manier samen met Waterschap Rivierenland (zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland) en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek). In de samenwerkingsovereenkomst tussen De Stichtse Rijnlanden en Oasen zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk de waterstroom, afkomstig vanuit de nieuwe drinkwaterzuivering, te verwerken tegen de laagst maatschappelijke kosten. Met deze samenwerking dragen beide partijen gezamenlijk zorg voor de productie en levering van schoon drinkwater.

Realisatie project

Oasen is begin april met de bouw van zuiveringsstation De Hooge Boom in Kamerik gestart. Als alles volgens planning verloopt, krijgt de regio Nieuwkoop begin 2023 drinkwater vanuit het nieuwe zuiveringsstation.

De rioolwaterzuivering in Woerden kan het extra afvalwater zonder moeite aan, omdat er nog capaciteit beschikbaar is. De aanpassingen aan de installatie worden meegenomen in het groot onderhoud, dat reeds voor 2021 gepland staat. Zo maakt De Stichtse Rijnlanden werk met werk tegen weinig extra kosten.


Aanwezig bij de ondertekening: Wendy van Hamburg (sectormanager Realisatie&Onderhoud bij Oasen), Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden), Walter van der Meer (directeur Oasen) en Rinke Hilbrandie (projectleider Oasen).