IPCC: haast is geboden met klimaatadaptatie- en mitigatie, wat doet het waterschap?
Gisteren heeft het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, een nieuw rapport uitgebracht over de energietransitie en andere oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan (klimaatmitigatie). Dit is het derde deel in een reeks, die het IPCC iedere zeven á acht jaar uitbrengt. Belangrijkste boodschap: haast is geboden, oplossingen moeten een snel en langdurig effect hebben. Hoe dragen we hier als waterschap aan bij?
Actie per direct nodig
Duidelijk is dat er nú oplossingen moeten komen voor het klimaatprobleem. De uitstoot van CO2 moet drastisch omlaag, bijvoorbeeld in de energie, de industrie, de landbouw, het verkeer en via stedelijke bebouwing. Tevens is duidelijk geworden dat we niet meer onbeperkt fossiele brandstoffen kunnen blijven gebruiken. Doen we niets extra’s nu aan klimaatmitigatie, dan zal de aarde opwarmen met 3,2 graad in 2100 in plaats van de afgesproken 1,5 graad in de Parijs-akkoorden.
Dijkgraaf Jeroen Haan: ‘Nu actie ondernemen’
Als waterschap hebben we dagelijks te maken met klimaatverandering. Vaker hoogwater, een stijgende zeespiegel, meer perioden van extreme droogte en neerval: klimaatmitigatie is voor ons van groot belang. Dijkgraaf Jeroen Haan: ‘We staan als waterschappen voor grote uitdagingen. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt dat we hier kunnen wonen, werken en recreëren, zonder het werk van de waterschappen zou dit niet mogelijk zijn. Daarom werken we iedere dag hard aan voldoende schoon water en bescherming tegen overstromingen. En daar doen we vanwege de klimaatverandering een schepje bovenop. Dat is nodig, want we moeten nu actie ondernemen voor een klimaatbestendige en veilige toekomst!’
Wat doet het waterschap?
Het waterschap is de overheidslaag die als eerste de gevolgen van klimaatverandering ondervindt. Daarom doen we er alles aan klimaatadaptatie en -mitigatie. In 2030 zijn we energieneutraal, door ons verbruik te verminderen en nieuwe energie op te wekken, zowel voor eigen als maatschappelijk gebruik. Daarnaast zetten we in op circulair materiaalgebruik. We winnen grondstoffen terug en besteden in 2030 100% circulair aan. We reduceren bodemdaling om daar minder CO2 uit te stoten en versterken de biodiversiteit met bijvoorbeeld bloemrijke dijken en natuurvriendelijke oevers. Uiteraard blijven we ook gewoon werken aan veilige dijken, schoon water en droge voeten.
Samen pakken we klimaatverandering aan
De Stichtse Rijnlanden werkt hard om klimaatverandering zoveel mogelijk te reduceren en de gevolgen ervan te beperken. Toch is het onvermijdelijk dat er zo nu en dan wateroverlast zal optreden, omdat we niet alles kunnen voorkomen. Samenwerking met mede-overheden en inwoners is cruciaal naar de toekomst toe. In dit IPCC-rapport wordt ook een hoofdstuk gewijd aan het gedrag van mensen en hoe gedragsverandering kan helpen bij de aanpak van klimaatverandering. We moeten kritisch kijken naar onze consumptie en onze vraag naar producten. Tegelijkertijd gaat het om draagvlak voor verandering, bijvoorbeeld meer zonne- en windenergie. Of hoe mensen gemotiveerd raken om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen.
‘Draag ook een steentje bij’
Haan: ‘We werken intensief samen met bijvoorbeeld gemeenten en provincie. We willen het water- en bodemsysteem leidend maken bij ruimtelijke keuzes, wat ons betreft geen schop meer in de grond die niet waterrobuust en klimaatadaptief is. Ook roepen we inwoners op om een steentje bij te dragen en rekening te houden met extremer weer. Met ons jubileumjaar ‘900 jaar waterbeheer’ laten we het werk van ons waterschap in het verleden, heden en de toekomst zien én wat inwoners zelf kunnen bijdragen aan een klimaatvriendelijke toekomst.’
Klimaatmitigatie noodzakelijk
Weer een IPCC-rapport?
Het gisteren gepresenteerde IPCC-rapport is het derde deel in een reeks, met daarin maatregelen die nodig zijn om verdere klimaatveranderingen tegen te gaan. Iedere zeven á acht jaar wordt er zo’n reeks uitgebracht, met nieuwe inzichten over klimaatverandering en -adaptatie, de laatste was in 2014. De reeks van nu begon met deel 1 in augustus vorig jaar, over de natuurwetenschappelijke basis van de opwarming van de aarde. Conclusie was dat de huidige opwarming niet eerder is voorkomen in duizenden jaren en dat de mens hier een aandeel in heeft. Deel twee werd in februari 2022 gepresenteerd en ging over de gevolgen van klimaatverandering. Conclusie: klimaatverandering is ernstiger dan werd gedacht en is nu al overal ter wereld merkbaar.
Zelf ook een steentje bijdragen?
Ontdek tips voor waterbewust leven en wat je zelf kunt bijdragen aan een beter klimaat op ons online festivalterrein van 900 jaar waterbeheer.