Bezoek uit Engeland over handelen bij calamiteiten als hoogwater
Vandaag waren Caroline Douglass en Ian Hodge te gast bij ons waterschap. Zij zijn beiden directeur bij het Engelse Environment Agency, een soort combinatie van een waterschap, Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio. Die organisatie houdt zich onder andere bezig met het voorkomen en bestrijden van wateroverlast en overstromingen. In het kader van internationale samenwerking kwamen de Engelsen kennis uitwisselen over hun aanpak.
Veel ervaring
De afgelopen jaren heeft Engeland regelmatig last gehad van flinke wateroverlast. Dijkgraaf Jeroen Haan: ‘De Engelsen hebben veel ervaring met flinke hoeveelheden water en overstromingen. Dat betekent dan ook dat ze uitstekend voorbereid zijn op calamiteiten. Afgelopen zomer hebben we in Limburg gezien hoeveel er nodig is om flinke wateroverlast te bestrijden. Dat ging al heel goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Dan is het fijn om van onze Engelse collega’s te horen wat hun aanpak is en daarvan te leren!’
Wederzijds leren
De collega’s van het Environment Agency werden vanmorgen bijgepraat door onze dijkgraaf over waterveiligheid in Nederland en ze kregen inzicht in de calamiteitenorganisatie van ons waterschap. Om meer te weten te komen over hoe we ons voorbereiden op eventuele calamiteiten en wat zij ook van onze aanpak kunnen opsteken. Later in de week gaan ze op bezoek bij Rijkswaterstaat en in de provincie Limburg.
Werken aan waterveiligheid
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt op verschillende manieren aan waterveiligheid, waarmee we de kans op overstromingen zoveel mogelijk beperken. De dijkversterking van de Lekdijk is daarbij het meest zichtbare voorbeeld. Maar we bestrijden ook muskusratten die graven in de dijk en daarmee voor stabiliteitsproblemen kunnen zorgen. En we beschikken over een professionele calamiteitenorganisaties. Tientallen collega’s worden met regelmaat getraind en voeren oefeningen uit, zodat we optimaal voorbereid zijn op calamiteiten. Het bezoek van de Engelse collega’s past daar uitstekend in, om ook van internationale partners te leren hoe je omgaat met verschillende situaties.