Waterschap lanceert hologram Heel Holland Zakt
Het waterschap lanceert samen met stoomgemaal Kamerik-Teylingens in het kader van 900 jaar waterbeheer het bijzondere hologram Heel Holland Zakt. Vanaf 14 mei is deze beleving over bodemdaling van vroeger en nu iedere zaterdagochtend te zien in het bezoekerscentrum van het stoomgemaal. Een unieke beleving voor jong en oud.
Bodemdaling in het veenweidegebied
De bodem in het veenweidegebied daalt maximaal 1 centimeter per jaar. Daarom wil het waterschap de huidige inzet om bodemdaling te remmen, verder versterken. De ambitie is om samen met partners in het veenweidegebied, de bodemdaling in 2030 met 50 procent te vertragen. Om dit te realiseren werkt het waterschap aan experimentele maatregelen, zoals (gestuurde) waterinfiltratie. Bodemdaling is niet iets van alleen nu. Het hologram Heel Holland Zakt neemt mensen mee in het verhaal van het bijzondere veenweidegebied.
Bijzondere samenwerking met Hogeschool van de Kunsten Utrecht
Tijdens het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer van het waterschap draait het om waterbewustzijn. Hoe breng je waterbewustzijn bijvoorbeeld op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren? Hiervoor werkt De Stichtse Rijnlanden samen met studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Zij maakten samen met vrijwilligers van het stoomgemaal en medewerkers van het waterschap het bijzondere hologram over bodemdaling.
Waterbewust leven heel belangrijk
Hoogheemraad Karin Sommer-de Vries, bestuurlijk verantwoordelijk voor het jubileumjaar 900 jaar Waterbeheer: ‘We vergeten soms hoe bijzonder ons stukje land is. En wat we ervoor moeten doen om hier te kunnen wonen, werken en recreëren. Als het gaat om bodemdaling moeten we echt aan de slag. We moeten ons er bewust van zijn dat bodemdaling tot serieuze problemen kan leiden. Daarom is het goed hier aandacht aan te besteden tijdens 900 jaar Waterbeheer. En het bijzondere hologram Heel Holland Zakt is daar een leuke, interactieve manier voor!’
Over 900 jaar waterbeheer
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat je hier kunt wonen, werken en recreëren. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. We leven in een delta, die ook nog eens deels onder de zeespiegel ligt. Het is wellicht niet direct zichtbaar, maar het waterschap werkt iedere dag hard aan droge voeten, schoon water en veilige dijken. Zodat we hier veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Dat deden we vroeger, dat doen we nu en in de toekomst. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert daarom dit jaar 900 jaar Waterbeheer om hierbij stil te staan en organiseert in dat kader diverse activiteiten. Een uniek kijkje achter de schermen van het werk van het waterschap. Je ontdekt hoe waterbeheer in de regio Utrecht is ontstaan, wat het waterschap zoal doet en wat je zelf kunt doen. Belangrijk, want waterbewust leven maakt het verschil!