Hulpgoederen Oekraïne onderweg

Gepubliceerd op 16 juni 2023

De hulpgoederen voor Oekraïne zijn op transport gegaan richting Polen. Collega’s uit verschillende werkeenheden hebben vorige week hard gewerkt aan het bijeenbrengen van materieel op het terrein van de RWZI (rioolwaterzuivering) in Houten.

De hulpgoederen zijn inmiddels opgehaald en naar een defensieterrein in Vriezenveen gebracht. Daar is al het materieel van de waterschappen verzameld en een deel daarvan is al op transport naar Polen, waar de Oekraïense autoriteiten de goederen in ontvangst zullen nemen.

Het gaat hierbij om onder meer (motor-)boten, buitenboordmotoren, waterpompen, aanzuigslangen, absorptiemateriaal, reddingsboeien, reddingsvesten, laarzen en waadpakken. Deze middelen zijn van groot belang voor het bestrijden van de gevolgen van de doorbraak van de Kachovka-stuwdam.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had de vraag om bijstand gesteld aan de Unie van Waterschappen, die dit heeft doorgeleid naar de waterschappen. Daaraan hebben de waterschappen, waaronder HDSR, direct gehoor gegeven.

Radio-interview

Crisiscoördinator Mariël Nieuwenhuis heeft in het radioprogramma Utrecht is Wakker van RTV Utrecht, een toelichting gegeven. Terugluisteren kan op de website van RTV Utrecht vanaf minuut 13:25.