Waterpeilen in gebied Stichtse Rijnlanden weer normaal

Gepubliceerd op 3 november 2023

Het water in de Leidsche Rijn, Kromme Rijn en Gekanaliseerde Hollandsche IJssel is weer terug op het normale peil. Afvoeren van water via gemalen en kanalen naar het Amsterdam-Rijnkanaal is weer mogelijk. We hebben ook de inlaat van water vanuit de Neder-Rijn in Wijk bij Duurstede weer open gezet.

Afvoerbeperking weer opgeheven

Gisteren zorgde een storing bij de spuisluizen in IJmuiden voor verhoogde waterstanden op het Noordzeekanaal, in de Amsterdamse grachten en in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit had ook gevolgen voor het gebied van De Stichtse Rijnlanden. Normaal gesproken voeren we vanuit onze polders en kanalen water af naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Rijkswaterstaat vroeg gisteren de waterschappen langs dit kanaal om de afvoer van water naar het Amsterdam-Rijnkanaal zoveel mogelijk te beperken. Die beperking is nu weer opgeheven.


Piek in de waterstanden in het gebied van De Stichtse Rijnlanden

De grafiek geeft het verloop van de waterstanden aan op verschillende locaties in ons gebied. De piek rechts, op 2 november, is het gevolg van het incident in IJmuiden. De blauwe, bruine en rode lijnen geven de waterpeilen weer van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van gemalen in Maarssenbroek, Schalkwijk en Cothen. De lichtgroene lijn geeft het waterpeil weer van de Leidsche Rijn in Harmelen, 9 kilometer van het Amsterdam-Rijnkanaal. Een sterk verhoogd peil op dit kanaal heeft consequenties voor ons hele gebied.