Waterschap voert groot onderhoud uit aan sluis Bodegraven

Gepubliceerd op 29 november 2023

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat groot onderhoud uitvoeren aan de brug en sluis Bodegraven aan de Rijnkade. Het gaat om de benedendeuren van de sluiskolk, de sluis en de brug. Deze werkzaamheden voert het waterschap gefaseerd uit.

Fase 1 renovatie waakdeur

De sluis in Bodegraven ligt in het centrum van Bodegraven en overbrugt het peilverschil in de Oude Rijn. Het is een gecombineerde spui- en schutsluis. Dat wil zeggen dat we zowel water af kunnen voeren, als boten kunnen schutten. De benedenstroomse deuren (3 stuks) bestaan onder andere uit twee deuren om de sluis te schutten en een waakdeur. Deze deur kan, onder normale omstandigheden, geopend worden om snel water uit de Oude Rijn af te voeren, ook wel spuien genoemd. De aannemer heeft de deur tijdelijk gerepareerd. Deze fase is nu afgerond.

Fase 2 en 3 vervolgwerkzaamheden

De renovatie van de houten beneden deuren, sluiskolk en brug volgen naar verwachting in het najaar van 2024.

Waterhuishouding sluis Bodegraven

Met de spuisluis wordt de waterhuishouding geregeld en overtollig water uit de Oude Rijn geloosd. Sluizen bieden bescherming tegen overstromingen. Daarnaast zijn de sluizen belangrijk voor waterafvoer: ze zorgen ervoor dat het waterpeil in het achterland niet te hoog wordt. Zoals met de vele regenval van de afgelopen tijd.

Bij de brug is een sluiswachtershuisje die de sluiswachter tijdens het vaarseizoen continu bemant. Buiten het seizoen wordt de sluis wordt alleen op aanvraag geschut. De stalen bovendeuren van de sluis, ter hoogte van het restaurant aan de Rijnkade, zijn in 2018 gerenoveerd.

Meer informatie

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Francis Gorter, omgevingsmanager van het waterschap, via francis.gorter@hdsr.nl of met de projectleider van de aannemer via telefoonnummer +31(0)30 2937946.