Koersnotitie Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beschrijft inzet in Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)

Gepubliceerd op 11 juli 2024

Het Rijk is het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gestart om samen met overheden en maatschappelijke organisaties de nationale doelen voor natuur, water en klimaat te behalen. De provincies hebben de regie; zij stellen provinciale gebiedsprogramma’s vast en coördineren de gebiedsgerichte aanpak. Water is een belangrijk onderdeel binnen dit programma. Daarom adviseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de provincies in haar gebied bij het opstellen van de gebiedsprogramma’s. Daarover is meer te lezen in De Koersnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied HDSR 1.0. De Koersnotitie geeft de inzet van het waterschap aan voor de Veenweidegebieden, Heuvelrug en flanken, Kromme Rijnstreek en voor de Kaderrichtlijn Water. Op de korte termijn wil het waterschap via de NPLG-maatregelpakketten maatregelen uitvoeren voor gezond water, biodiversiteit, klimaatadaptatie en het tegengaan van bodemdaling.

De inzet van het nieuwe kabinet is nog niet helemaal duidelijk, maar het waterschap vindt het belangrijk om door te gaan met een integrale aanpak van het landelijk gebied. De wateropgaven zijn groot en urgent, en kunnen alleen goed meegenomen worden bij een samenhangende aanpak. We steunen dan ook de provincies die hiermee doorgaan. Onze koers is: uitvoeren wat nu al kan, in gesprek blijven met de partners in het gebied en doorwerken aan perspectieven voor de langere termijn!

Provinciale programma’s Landelijk gebied

In juli 2023 hebben de provincies conceptprogramma’s landelijk gebied opgesteld. Zij werken nu verder aan een definitief programma en aan de uitwerking in deelgebieden. Het gebied van HDSR strekt zich uit over een groot deel van Utrecht en een deel van Zuid-Holland.

Op de website van de provincie Utrecht is meer informatie te vinden over het Utrechtse Programma Landelijk gebied: Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)

Op de website van de provincie Zuid-Holland is meer informatie te vinden over het Zuid-Holland Programma Landelijk gebied:  Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied - Provincie Zuid-Holland