Ruim 100 maatregelen voor gezond Utrechts stadswater

Gepubliceerd op 4 september 2024

Gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaan de komende jaren nog intensiever samenwerken aan de ecologische waterkwaliteit in de stad. Tot en met 2028 voeren gemeente en waterschap meer dan 100 maatregelen uit om de waterkwaliteit van sloten, vijvers en grachten in Utrecht te verbeteren.

Veel Utrechters genieten van de grachten, singels en vijvers in de stad. Maar de ecologische kwaliteit van dat water, de hoeveelheid en verscheidenheid in (water)planten en dieren, is niet overal even goed. Vandaag tekenen de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een samenwerkingsovereenkomst. Met de overeenkomst wordt het verbeteren van de waterkwaliteit in Utrecht versneld aangepakt.  Zo worden er op verschillende plekken in de stad natuurvriendelijke oevers aangelegd en de waterkwaliteit in de grachten rondom bijvoorbeeld Fort aan de Klop verbeterd.

Wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte): "Schoon water vol leven is cruciaal voor een gezonde leefomgeving voor inwoners van Utrecht.  Schoon water speelt bovendien een grote rol in de biodiversiteit van onze stad. Mooie groene oevers hebben ook een verkoelend effect op de omgeving en dat is heel welkom in een stad die steeds vaker te maken krijgt met hitte. In Utrecht zijn er nog veel plekken waar de waterkwaliteit en de omgeving van water verbeterd kan worden. Allemaal redenen om de waterkwaliteit aan te pakken. Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst gaan we dat nu samen met het waterschap versneld doen.”

Hoogheemraad Els Otterman: "We zijn trots dat we samen met de gemeente nog intensiever gaan werken aan de kwaliteit van het Utrechtse oppervlaktewater. De maatregelen die we gaan uitvoeren zorgen voor schoner water in de stad, maar ook voor een betere waterkwaliteit in rivieren en kanalen ver daarbuiten. Veel water staat namelijk met elkaar in verbinding. Het verbeteren van de waterkwaliteit lukt alleen als we samenwerken. Met andere overheden zoals de gemeente Utrecht, maar ook met inwoners’.

Natuurvriendelijke oevers en aanpak exotische waterplanten

De maatregelen die gemeente en waterschap de komende jaren uitvoeren richten zich op de kleinere wateren in de stad. Het grootste deel van het Utrechtse oppervlaktewater valt hieronder: vijvers, sloten en plassen, maar ook de grachten en singels in de binnenstad. Juist hier is nog veel winst te behalen op ecologische waterkwaliteit.

Tot en met 2028 gaan gemeente en waterschap in elke wijk in Utrecht maatregelen uitvoeren om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Een voorbeeld is de aanleg van natuurvriendelijke oevers. In deze oevers gaat het land geleidelijk over in water en is er veel ruimte voor (water)planten en dieren. Exotische waterplanten worden aangepakt. Die horen van nature niet thuis in Nederland, verspreiden zich snel, verdringen andere planten en zorgen dat water niet goed doorstroomt. Ook wordt de aanpak van zwerfafval in het water geïntensiveerd.


Meer informatie

Meer informatie over de plannen en de aanpak staat op de website van de gemeente Utrecht.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst 4 september 2024

Els Otterman en Susanne Schilderman zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst.