De Stichtse Rijnlanden voert uitgebreide toetsing dijken uit

Gepubliceerd op 21 november 2024

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de 330 km aan regionale waterkeringen in het beheergebied uitgebreid getoetst op veiligheid. Zo’n negentig procent (295 km) van de regionale waterkeringen voldoet aan de normen, het overige deel voldoet niet. In de polders die beschermd worden door de dijken die niet voldoen, bestaat geen direct gevaar. Wèl is het waterschap extra alert bij zware weersomstandigheden, zoals langdurige regenval en extreme droogte.

De toetsing van de regionale waterkeringen is een soort keuring van de kleinere dijken in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. Deze dijken liggen bijvoorbeeld langs de Grecht, Wierickes, Linschoten, Oude Rijn en Hollandse IJssel. Deze dijken beschermen de lager liggende polders tegen het water in de hoger gelegen boezemwateren. Bij de toetsing is gekeken of de dijken voldoende hoog en stabiel zijn, en of er kans is op ‘piping', een situatie waarbij water onder de dijk doorstroomt.

Negentig procent van de dijken voldoet aan de norm

Op bijgaande kaart is aangegeven welke dijken voldoen aan de norm en welke nog niet. Alle dijken met de kleur groen voldoen. De op de kaart rood gekleurde dijken voldoen momenteel nog niet aan de norm. Ze zijn te laag, niet stabiel genoeg en/of er is een kans op ‘piping'. Een voorbeeld zijn de dijken langs de Grecht en de Wiericke’s. Als gevolg van de bodemdaling in het veenweidegebied zijn delen van deze waterkeringen te laag geworden. Ondanks dat het tekort aan hoogte zeer beperkt is, zal het waterschap deze dijken in de komende periode opnieuw op hoogte gaan brengen. De helft is al onderdeel van een lopend project.

Geen acute, onveilige situatie

In de polders langs de dijken die niet voldoen aan de norm, is er geen sprake van een acute, onveilige situatie. Bij de toetsing gaan we namelijk uit van de zwaarste omstandigheden: de dijk moet het ook in doorweekte toestand, met een hoge waterstand en met een zware belasting door verkeer uithouden. Bij zware omstandigheden (langdurige regenval, extreme droogte) geven de calamiteitenteams van het waterschap deze dijken bijzondere aandacht. Ze worden dan extra goed in de gaten gehouden en zo nodig worden maatregelen getroffen. Het waterschap kan in zo’n situatie bijvoorbeeld een verbod (laten) instellen voor zwaar verkeer.

Structurele aanpak: dijkverbeteringsprogramma

Voor de structurele aanpak van dijken die niet voldoen aan de normen heeft De Stichtse Rijnlanden een dijkverbeteringsprogramma voor de regionale keringen. Dat programma voorziet erin dat de stukken dijk die nu niet voldoen, in 2030 alsnog voldoen aan de normen. Een deel van de dijken, 16 kilometer, die niet voldoen staan al in de planning om verbeterd te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Hollandse Kade in de gemeente Nieuwkoop en delen van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel binnen de gemeenten Oudewater en Montfoort. De overige kilometers dijk die niet voldoen aan de norm worden voor de komende periode toegevoegd aan het verbeterprogramma.

Deze maand biedt het waterschap de rapportage "Toetsing regionale waterkering 2024"  aan bij provincies Utrecht en Zuid-Holland. De provincies zijn toezichthouder op de veiligheid van de regionale waterkeringen.