Samen bouwen aan een waterveiliger Randstad
Bestuurders van waterbeheerders, provincies en gemeenten in de Randstad maakten 16 januari 2014 een gezamenlijke start van de vier jaar durende Project Overstijgende Verkenning (POV) Centraal Holland. Ze deden dat door samen een symbolische dijk te bouwen.
Doel van de verkenning is om in 2017 een voorkeursalternatief te presenteren voor de versterking van de dijken van de Neder-Rijn en Lek tussen Amerongen en Schoonhoven. Dat zorgt voor het opheffen van het “veiligheidstekort” in dijkring 14: de dijken langs Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en Amsterdam-Rijnkanaal zijn veel te laag. Als de Lekdijk doorbreekt, vormen die dijken nauwelijks een barrière en wordt een groot deel van de Randstad bedreigd door een overstroming.
POV Centraal Holland: samenwerkingsproject in de Randstad
POV Centraal Holland maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermings-programma en is een samenwerkingsproject van zeven waterschappen in de Randstad, Rijkswaterstaat, de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland en de gemeenten in het gebied van de dijkringen 14,15 en 44. Dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is bestuurlijk trekker.
In de vier jaar tot en met 2017 wordt een voorkeursalternatief opgesteld. Daarbij worden “meekoppelkansen” voor ruimtelijke ontwikkelingen meegenomen. Ook moet in 2017 de status van de primaire-C keringen, die dan niet meer nodig zijn voor de veiligheid, gewijzigd zijn. POV Centraal Holland bouwt onder andere voort op het regioproces Neder-Rijn-Lek van gedeputeerde Ralph de Vries van Utrecht.
Projectleider Rik Sonneveldt leidt het ambtelijke projectteam dat is samengesteld uit medewerkers van de verschillende partners. Daarnaast wordt een brede ambtelijke klankbordgroep samengesteld en, naar behoefte, ook lokale werkgroepen zodra de locaties van mogelijke maatregelen in beeld zijn.
Meer informatie
Bureau Communicatie, (030) 634 59 49.