Overlast kroos(varen) in Polsbroek en Benschop
In de Polsbroeker Voorwetering en de Benschopperwetering komen grote hoeveelheden kroosvaren voor. Deze exotische waterplant (Azolla-kroos) groeit explosief . Met name het afsterven van de plant zorgt voor zuurstofloosheid in het water en leidt tot vissterfte. Het waterschap neemt allerlei maatregelen om de gevolgen tot een minimum te beperken.
De Polsbroeker Voorwetering en de Benschopperwetering stromen door de dorpskernen van Benschop, Polsbroek en Polsbroekerdam. Het kroos bedekt delen van de watergangen volledig en zorgt hierdoor voor een sterke afname van het zuurstofgehalte in het water. Dit leidt tot vissterfte. Vissterfte treedt vooral op als de plant is uitgegroeid en afsterft. Het verrottingsproces vraagt namelijk veel zuurstof.
Verwijderen: kostbaar en weinig effectief
Het waterschap kan het kroos opruimen, maar dat is erg kostbaar. Het verwijderen is niet eenmaal maar vaak meerdere keren nodig. De plant groeit namelijk zo hard, dat na het verwijderen het kroosdek snel weer terug is. Ook zorgt het verwijderen van het kroos voor omwoeling van het water, waardoor het zuurstofgehalte verder afneemt en de situatie zelfs verslechtert.
Maatregelen tot nu toe
Het waterschap probeert waar mogelijk om met doorspoeling kroosvrije plekken te creëren en op die manier het zuurstofgehalte te verhogen.
Helaas hebben deze maatregelen op de Benschopperwetering en Polsbroeker Voorwetering tot nu toe onvoldoende effect gehad en is de afgelopen week aanzienlijke vissterfte opgetreden. De dode vissen zijn door medewerkers van het waterschap zo snel mogelijk verwijderd om stankoverlast te voorkomen.
Als extra maatregel gaat het waterschap deze week op twee locaties in Polsbroek en Benschop drijfbalken plaatsen om de kroosvrije plekken ook vrij van kroos te houden. De zuurstofmetingen die voorheen tweewekelijks werden genomen vinden nu dagelijks plaats. Ook plaatst het waterschap ter hoogte van het dorp Polsbroek een pomp, die moet zorgen voor extra zuurstof in het water.
Het waterschap gaat monitoren of deze extra maatregelen leiden tot een verbetering van het zuurstofgehalte in het water. Als dat het geval is, gaat het waterschap de maatregelen uitbreiden naar meer watergangen in de Lopikerwaard.
Overlast
De gevolgen van het kroos, dode vissen, leiden tot overlast voor de inwoners van Polsbroek en Benschop. Door de dode vissen dagelijks te verwijderen en extra maatregelen die nu worden genomen, hoopt het waterschap de (stank)overlast tot een minimum te beperken.
Kroosvaren
De kroossoort komt dit jaar overal in de Lopikerwaard op grote schaal voor. De hoeveelheid is uitzonderlijk. In de afgelopen 20 jaar zijn deze hoeveelheden binnen de De Stichtse Rijnlanden niet voorgekomen. Een precieze verklaring voor de kroosexplosie is er niet. Mogelijk dat de extreem zachte winter een rol heeft gespeeld.