Geen noodmaatregelen nodig, waterpeilen blijven wel hoog

Gepubliceerd op 21 februari 2022

De waterpeilen in de sloten en weteringen in ons gebied blijven nog wel een paar dagen hoog, maar extra maatregelen, zoals noodpompen, zijn niet nodig. Wel zijn sommige stuwen overstroomd, en hebben we de sluisdeuren onder de Romeijnbrug in Oudewater gesloten. Het peil in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel is erg hoog, doordat er veel gemalen water uit de omliggende polders op lozen. De deuren onder de Romeijnbrug zorgen ervoor dat het waterpeil in Oudewater niet te hoog wordt.

Maximaal lozen in Utrecht en Bodegraven

Bij de sluizen in de Oude Rijn in Bodegraven en bij Oog in Al in Utrecht  laten we maximaal water uit: momenteel op beide plekken zo'n 20 m3 per seconde. In Bodegraven lozen we water uit het Oude Rijngebied rond Woerden; in Utrecht lozen we water uit het Kromme Rijngebied en de stad Utrecht.

Extreme regen en klimaatverandering

Hoewel de hoeveelheden neerslag aanzienlijk waren, heeft dit in ons gebied niet tot grote problemen geleid. Onze medewerkers zijn vannacht in touw geweest om meldingen van extreme waterpeilen na te lopen en waar nodig storingen te verhelpen.

De verwachting is dat dit soort buien, en veel extremere, veel vaker voor zullen komen. We bereiden ons hierop voor, op verschillende manieren. We trekken samen op met gemeenten om meer ruimte te maken om water tijdelijk op te slaan. Ook maken we ons watersysteem robuust, door waar dat kan waterbergingen aan te leggen. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de mogelijkheid dat bij extreme buien regenwater in tuin, huis of kelder kan lopen, en zelf maatregelen treft. Ook zullen we moeten accepteren, dat er af en toe water op straat of in weilanden staat.


Kaart van de gevallen neerslag in ons gebied op zondag 20 februari

Kaart van de neerslagsom per peilgebied op zondag 20 februari 2022

De stuw Broekhuizen in Leersum in de Gooyerwetering heeft zoveel water van de Heuvelrug te verwerken, dat hij overstroomt