Dijkgraaf Jeroen Haan bij Kennisfestival trainees: aan de slag met de toekomst
Vandaag vindt in Zeeland het gezamenlijke kennisfestival van het Nationaal Watertraineeship, Energietraineeship en Bodemtraineeship plaats. Resultaten van het werk van de trainees worden gedeeld en er wordt gesproken over de opgaven die voor ons liggen. Het veranderende klimaat vraagt om een vernieuwende kijk op waterveiligheid, een nieuw perspectief op energie (her)gebruik en hoe gaan we om met onze bodem? Dijkgraaf Jeroen Haan mocht het plenaire programma voorzitten.
Denk goed na over de toekomst
Als dagvoorzitter deelde Haan ter introductie zijn visie op waterveiligheid. Hoe we daar nu mee omgaan en wat er nodig is naar de toekomst toe. Hij riep de trainees onder andere op na te denken over innoverende manieren om met waterveiligheid om te gaan. Zodat zij ook echt werken aan hun eigen klimaatbestendige toekomst in Nederland.
Jonge professionals hard nodig
Haan: ‘Het is fantastisch om te zien dat er zoveel jonge professionals enthousiast aan het werk zijn met en voor onze toekomst. Dat is ook belangrijk, want als één ding zeker is: klimaatverandering stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Er komt meer extreem weer met wateroverlast en perioden van droogte, de zeespiegel stijgt, het ruimtevraagstuk wordt steeds complexer. Daarom is het heel goed dat de trainees bezig zijn met het thema ‘Toekomstbewust’. Op het vlak van water, energie en bodem. Goed nadenken over de toekomst en bewustzijn bij een breed publiek vergroten, dat is wat nodig is. En daar kunnen we jonge, enthousiaste mensen goed bij gebruiken!’
Veel aandacht voor waterbewustzijn
Tijdens het kennisfestival van de trainees presenteerden zij de resultaten van hun werk. Voor de watersector is er onder andere gekeken naar het waterbewustzijn van mensen en hoe dat te vergroten. Immers, veel mensen weten niet meer dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat we hier wonen en werken, daar moeten de waterschappen dag in dag uit hard voor werken. De trainees kwamen met mogelijkheden voor educatie, manieren in het landschap om het waterbewustzijn te vergroten, een ‘waterlabel’ en meer aandacht voor water bij het kopen van een huis en burgerparticipatie. Daarbij waren belangrijke aanbevelingen: hou het klein, maar authentiek. Zorg voor fysieke ervaringen, dicht bij de belevingswereld van mensen en haak aan bij bestaande verbindingen met het onderwerp.