Werk aan kruising Polsbroekerdam: tijdelijke pomp waterschap in Polsbroek

Gepubliceerd op 7 maart 2023

Momenteel is de gemeente Lopik bezig met de reconstructie van de kruising Damweg/Zuidzijdseweg in Polsbroekerdam. Om dit werk goed uit te kunnen voeren moest de Polsbroekervoorwetering worden afgedamd. De watergang helemaal afsluiten kan niet. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden moet water aan kunnen voeren om de wetering en de hoogwatervoorzieningen op peil te houden. Daarom bedacht het waterschap een ingenieuze oplossing, met de plaatsing van een tijdelijke pomp in Polsbroek.

Slimme oplossing

In eerste instantie leek de plaatsing van een tijdelijke pomp naast het kruispunt het meest voor de hand liggend. Wel waren er flink wat buizen nodig, om de wateraanvoer om het werk heen te leiden. Een ingewikkelde en tijdrovende klus. Daarom bedachten de waterschappers een slimmere oplossing, door de pomp verderop in Polsbroek te plaatsen op grond van een agrariër. De pomp pompt het water nu uit het maalpand van gemaal de Keulevaart in de Polsbroekervoorwetering.
Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. We helpen de gemeente en het kostte veel minder tijd om de pomp aan te leggen. Dankzij de samenwerking tussen gemeente, waterschap, aannemer en agrariër is iedereen tevreden met deze oplossing.