Bezoek komend weekend een molen of gemaal!

Gepubliceerd op 9 mei 2023

Liefhebbers van techniek en historie kunnen dit weekend hun hart ophalen. In heel Nederland zijn molens en (historische) gemalen open en kun je met eigen ogen zien en beleven hoe onze voorouders de voeten droog hielden. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft nog meerdere monumentale gemalen en één poldermolen in bezit. Enthousiaste vrijwilligers beheren dit watererfgoed.

Vijf eeuwen waterbeheer komen tot leven

Neem aanstaande zaterdag een kijkje in de historische Bonrepasmolen in Vlist, stoomgemaal Kamerik-Teylingens en/of dieselgemaal Papekop-Diemerbroek in Woerden. Kun je er geen genoeg van krijgen? Bezoek dan eens gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Dit gemaal en bezoekerscentrum is in bezit van de gelijknamige stichting en is ook op zondag open voor publiek. Mooi in combinatie met een wandeling door het voormalige boezemgebied, tegenwoordig natuur- èn waterbergingsgebied!

Bonrepasmolen

Deze vierhonderd jaar oude poldermolen in Vlist is op zaterdag 13 mei geopend van 10. 00 tot 16.00 uur. De molen speelt geen rol meer in de waterhuishouding van de polders Bonrepas en Noord-Zevender, maar onze vrijwillige molenaar Aart van Rijswijk houdt de molen in prima conditie en laat hem lustig draaien!

Gemaal Papekop-Diemerbroek

Dit dieselgemaal in Woerden staat in de romp van de voormalige Broekmolen en wordt beheerd door vrijwilligers van de Stichting Watererfgoed Groot Woerden. Op het molenerf is ook het restant van het vroegere hulpstoomgemaal te zien. Vijf eeuwen waterbeheer komen hier tot leven.

Het gemaal is zaterdag 13 mei geopend van 10 tot 16 uur.

Gemaal Kamerik-Teylingens

Dit voormalige stoomgemaal uit 1871 in Kamerik is een bijzonder rijksmonument dat door vrijwilligers weer in de toestand van een eeuw geleden wordt gebracht. Zo is de kolenloods herbouwd en takelden de vrijwilligers van de Stichting Watererfgoed Groot Woerden onlangs een stoomketel naar binnen. De vrijwilligers hopen dat het gemaal zo in de toekomst weer onder stoom gebracht kan worden!

Het gemaal is zaterdag 13 mei van 10 tot 16 uur geopend.

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht

Dit voormalige stoomgemaal met machinistenwoning in Haastrecht werd gebouwd in 1872. Het bemaalde de Hooge Boezem achter Haastrecht en verving zeven windmolens. Het gemaal werd in 1989 buiten gebruik gesteld en is tegenwoordig een museum. Bijzondere onderdelen van het museum zijn de machinehal, de poldermaquette en de vloerkaart.

Het gemaal met bezoekerscentrum is zaterdag 13 mei en zondag 14 mei van 13 tot 16 uur geopend.


Bonrepasmolen

Bonrepasmolen, Bonrepas 1, 2855 AA Vlist

Gemaal Kamerik- Teylingens

Gemaal Kamerik- Teylingens, Mijzijde 1, 3471 GM Kamerik

Gemaal Papekop Diemerbroek

Gemaal Papekop Diemerbroek, Kromwijkerpad / Parallelweg Oost, Woerden

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht, Hoogstraat 31, 2851 BB  Haastrecht