Zuurstofgehalte water weer op orde, weinig dode vissen meer

Gepubliceerd op 4 augustus 2023

Als gevolg van een storing bij de rioolwaterzuivering in De Bilt stroomde rioolwater in het oppervlakte water. Hierdoor gingen veel vissen dood. De situatie is inmiddels flink verbeterd.

Vanochtend maakten medewerkers van ons waterschap een ronde langs de getroffen watergangen (Biltse Grift en daarmee verbonden wateren in De Bilt en Utrecht). Zij constateerden dat het zuurstofniveau van het water weer op peil is. Ook worden er weinig dode vissen meer gevonden. Desondanks blijven we ook in het weekend meten en inspecteren.

“We vinden het heel erg wat er is gebeurd en doen er alles aan om de waterkwaliteit weer op orde te krijgen. Ook dit weekend blijven we het hele traject inspecteren op dode vissen en meten we het zuurstofgehalte in het water. Gelukkig treffen we steeds minder dode vissen aan. En als we die aantreffen, ruimen we ze zo snel mogelijk op.”, vertelt Loco-dijkgraaf Bert de Groot. “Het is goed om te weten dat we de aantallen en soorten vissen in ons gebied monitoren. Dat doen we ook in de watergangen die getroffen zijn door de storing. We hopen dat het systeem zich (deels) herstelt door vismigratie. Mocht echter blijken dat er flinke afwijkingen zijn, dan onderzoeken we of we maatregelen moeten nemen voor het herstel van de visstand. Samen met de  hengelsportvereniging zit het waterschap in een commissie die de visstand beheert. In september is deze visstandbeheercommissie weer bij elkaar en staat dit onderwerp op de agenda van het overleg”.

In het weekend het water op? Voorkom dat je water binnenkrijgt

Ga je in het weekend het water op? Bijvoorbeeld om te suppen of varen. Dan luidt ons advies: voorkom dat je water binnenkrijgt. Dit geldt voor zowel mensen als honden. Het advies beperkt zich niet tot het water in de Biltse Grift en de singels en grachten van Utrecht, maar geldt voor alle niet-officiële zwemwateren. Zwemmen in open water brengt altijd risico’s met zich mee. De kwaliteit van het water wordt namelijk alleen gemeten on officieel zwemwater. Een overzicht van officiële zwemlocaties staat op www.zwemwater.nl .