Baggerwerkzaamheden diverse sloten in Nieuwegein
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is half augustus 2023 gestart met het baggeren van verschillende sloten in Nieuwegein, in samenwerking met de gemeente. Aannemer Van der Lee uit Bruchem voert de werkzaamheden uit. Het is een flinke klus. Daarom duurt het werk duurt tot eind juni 2024.
De werkzaamheden beginnen bij de scholen de Schouw en het Oosterlicht college. Daarna zijn delen van de wijken de Wiers, Plettenburg en het Noorderveld aan de beurt. Vanaf oktober 2023 werkt de aannemer in de muziekbuurt (Zuilenstein Noord) en de Vogelbuurt. Na een korte winterstop hervat de aannemer zijn werk in de overige watergangen.
Waarom baggeren
Bagger ontstaat onder andere uit gevallen bladeren en plantenresten. Hierdoor worden sloten en vijvers steeds ondieper. Bovendien heeft een dunne laag water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Dieren en planten kunnen er niet goed meer in leven en bij warm weer kan het water gaan stinken. Ook kunnen sloten met bagger minder goed water aan- en of afvoeren. Daarom baggeren wij ze periodiek. Zo werken we samen aan schoon en gezond water.
Hoe baggeren
Welke methode gekozen wordt, hangt af van de ruimte voor verspreiding rondom het water. De meeste bagger wordt per kiep- of vrachtwagen afgevoerd naar een verwerkingslocatie. Deze bagger kan niet op de kant verspreid mag worden vanwege de kwaliteit of vanwege de beperkte ruimte.
Wat betekent dit voor u?
Tijdens de baggerwerkzaamheden is (verkeers)overlast niet helemaal te voorkomen. Wij vragen uw begrip hiervoor. De aannemer moet met zijn materieel bij het water kunnen komen. Om de ondergrond te beschermen plaatst de aannemer op een aantal locaties rijplaten. Ook hinder van vrachtverkeer voor de afvoer van de bagger is niet uit te sluiten. Waar nodig neemt de aannemer verkeersmaatregelen. Bijvoorbeeld op plaatsen waar de bagger in kiep- of vrachtwagens wordt geladen. Op deze manier kan het (fiets)verkeer veilig langs de werkzaamheden.
Baggeren en flora en fauna
De natuur staat in bloei. Desondanks gaan onze onderhoudswerken door. Voordat de aannemer een bepaalde sloot baggert, inspecteert een ecoloog of er kuikens in nesten en paaiende vissen aanwezig zijn. Op basis van zijn bevindingen geeft de ecoloog instructies aan de uitvoerder. Onder die voorwaarden kunnen baggerwerken plaatsvinden. Zijn er vanwege de flora en fauna omstandigheden waardoor er niet gebaggerd kan worden? Dan komt de aannemer op een ander moment terug. Zo dragen wij zorg voor het leven in en om de sloten.