Terugblik op crisisoefening IJssel

Gepubliceerd op 6 december 2023

Vorige week was Oudewater het middelpunt van een grote crisisoefening, waaraan tweehonderd collega’s van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, dertig reservisten van Defensie en verschillende collega’s van de gemeente Oudewater deelnamen. Ze oefenden een wateroverlastscenario met extreme regen en een dreigende dijkdoorbraak. Geen onwaarschijnlijk scenario, omdat ook in werkelijkheid op maandag de regen met bakken uit de hemel kwam. Om de crisis het hoofd te bieden vroegen we ondersteuning van Defensie aan, zetten we waterbergingsgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht in, inspecteerden we dijken in Oudewater, Haastrecht, Vlist, Lopik, Montfoort en IJsselstein, bouwden we reusachtige noodpompen op bij gemaal De Keulevaart en sloten we de Waaiersluis in Gouda af met schotbalken. We gaven les in zandzakkunde en instrueerden reservisten hoe zandzakken te vullen en te leggen Op hun beurt gaven zij die kennis weer door aan studenten van mbo-opleiding Leefbare stad en klimaat van Yuverta uit Dordrecht. Collega’s van het Environment Agency uit Engeland keken mee, en zo konden we kennis uitwisselen en van elkaar leren.

Er was veel mediabelangstelling voor de oefening. Natuurlijk omdat zo’n oefening altijd mooie plaatjes oplevert. Maar ook omdat je dan in de praktijk kunt zien waarom zo’n oefening belangrijk is. Crisiscoördinator en oefenleider Mariël Nieuwenhuis: “We doen er als waterschap alles aan om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Maar vanwege klimaatverandering zullen perioden van extreem weer steeds vaker voorkomen. Daar moeten we op voorbereid zijn, en dat doen we door te oefenen. Want als het eropaan komt, moet je elkaar wel weten te vinden, elkaars taal spreken en je rol kennen.”

Op maandag en donderdag oefenden we ook op kantoor en in het stadhuis van Oudewater. De leden van het telefoonteam werden bestookt met vragen van ‘inwoners’, crisisteams binnen het waterschap en de gemeente brachten de situatie in kaart en legden lastige afwegingen voor aan hun bestuurders. Want als een dijk op doorbreken staat door bevergraafschade, wat kun je dan doen, en wie gaat waar precies over? Zonder al over de definitieve evaluatie te beschikken weet crisiscoördinator Marian Booltink: “Zoals altijd zijn er leerpunten, maar we kunnen nu al zeggen dat we terugkijken op een geslaagde oefening!”


Waaiersluis. Foto: Droneteam HDSR & Aerial Intelligence.

Waterbergingsgebied Hooge Boezem. Foto: Savannah van Dijk.

Inspectie van de dijk langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel: te voet als het kan, anders per boot.

Gemaal de Keulevaart. Foto: Droneteam HDSR & Aerial Intelligence.