Ontdek de wereld van het water tijdens de Vismigratiedag bij de Weerdsluis in Utrecht

Gepubliceerd op 16 mei 2024

Zaterdag 25 mei staat de Weerdsluis in Utrecht in het teken van de Wereld Vismigratiedag! Van 11:00 tot 15:00 uur zijn er activiteiten voor jong en oud. Een unieke kans om meer te leren over de bijzondere wereld van het water en hoe we die beter kunnen beschermen. Kom langs en doe mee met de activiteiten!

Wat is er te doen?

Barry de Baars is aanwezig voor een meet & greet met bezoekers. Als er genoeg vissen bij de sluis liggen te wachten, dan opent de sluiswachter de sluisdeuren. Dat doen we met uitleg over vismigratie en het belang ervan voor het ecosysteem. Een vispassage in het klein laat goed zien hoe vissen hun weg door het water vinden met behulp van technische installaties die door mensen zijn aangelegd.

Doe mee met de stadswandeling langs het water van Utrecht en ervaar wat er allemaal is gedaan om de inrichting te verbeteren met bijvoorbeeld een natuurvriendelijke oever en onderwaterstructuur. Tijdens de wandeling kunnen bezoekers de waterkwaliteit onderzoeken met behulp van hun telefoon en zwerfafval verzamelen om bij te dragen aan een schonere omgeving.

Het wekelijkse visdeurbeljournaal van Mark van Heukelum wordt speciaal voor de vismigratiedag live opgenomen bij de Weerdsluis. Vismigratie, vissen en de waterkwaliteit komen aan bod en het publiek krijgt de kans om vragen te stellen.

Waarom is vismigratie belangrijk?

Vissen zoals snoeken en baarzen zwemmen graag heen en weer tussen grote rivieren en kleinere wateren. Dat doen ze om voedsel te zoeken en te paren. Het is belangrijk dat ze zich zonder problemen tussen deze wateren kunnen verplaatsen. In de praktijk komen ze echter vaak hindernissen tegen zoals een sluis of een gemaal. Dan hebben ze hulp nodig om zo’n hindernis te passeren.

Het waterschap bouwt vispassages om vissen langs een gemaal te laten zwemmen en zo ruim baan te geven om vrij te zwemmen. Ook de visdeurbel helpt om een hindernis als de deuren van de Weerdsluis, tijdelijk weg te nemen. Dit is belangrijk voor een gezonde visstand, een goede ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit.

Het event is gratis en aanmelden is niet nodig.