Start Metingen Stadswater Ecoscans 2024

Gepubliceerd op 11 juli 2024

In opdracht van het Netwerk Water en Klimaat en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden worden dit jaar weer de driejaarlijkse Stadswater Ecoscans uitgevoerd. Het waterschap en de gemeenten laten deze grootschalige metingen uitvoeren om de ontwikkeling van de waterkwaliteit in het bebouwd gebied te volgen. Het onderzoek vindt plaats in stedelijke sloten, grachten en kanalen.

Ecoscans bepalen waterkwaliteitsniveaus

Ecoscans maken gebruik van een relatief eenvoudige methodiek, ontwikkeld door het Netwerk Water en Klimaat voor de beoordeling van de waterkwaliteit worden vier niveaus gebruikt: ‘Laag’, ‘Zichtbaar’, ‘Levendig’ en ‘Natuurlijk’. Het kortetermijnstreven voor het stedelijk gebied is ten minste het niveau 'Zichtbaar water'. Dit betekent redelijk helder water met zichtbare waterplanten en met niet te veel drijvend afval en kroos. De Ecoscans bieden inzicht in de ecologische toestand door factoren als waterplantenbedekking, waterhelderheid en slibdikte te onderzoeken. Deze gegevens zijn cruciaal om problemen te identificeren en verbeterkansen op het gebied van de waterkwaliteit en een gezonde omgeving voor mens, dier en natuur te benutten.

Onderzoekers van Aquon voeren het onderzoek uit

Onderzoekbureau Aquon is gespecialiseerd in onderzoek naar waterkwaliteit en ecologie. Zij voeren het veldwerk voor de Ecoscans uit. In juli en augustus meten zij op 378 locaties. De resultaten worden verwacht aan het einde van het jaar. Meer informatie over de meetlocaties en resultaten van voorgaande jaren zijn te vinden op de website van HDSR: www.hdsr.nl/ecoscans.

Inwoners leveren ook data over de waterkwaliteit

Ook inwoners kunnen bijdragen aan het monitoren van lokale wateren via het project 'Meet je waterkwaliteit', dat jaarlijks plaatsvindt van mei tot en met september. Dit citizen science project levert waardevolle data op die worden gecombineerd met de resultaten van de Ecoscans. Samen zorgen deze data voor een compleet beeld van de waterkwaliteit, essentieel voor het behoud van gezond water en een prettige leefomgeving.

Meer weten?

Voor meer informatie over de Stadswater Ecoscans, de meetlocaties, resultaten van eerdere metingen en meten door inwoners vind je op de webpagina www.hdsr.nl/ecoscans.


Op de hoogte blijven van ons waterschapswerk?

Benieuwd wat het waterschap doet en heeft gedaan in 2023?