Goede gesprekken tijdens agrarische avond West HDSR

Gepubliceerd op 17 juli 2024

Er speelt veel in het landelijke gebied, zoals natuurontwikkeling, klimaatverandering, Kaderrichtlijn water (KRW, waterkwaliteit) en beoogde transities. Op 29 mei sprak Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) hierover met agrariërs en andere belangstellenden uit het westen van haar gebied. De animo was groot; ongeveer 90 aanwezigen vulden de zaal bij De Boerinn in Kamerik.

Het doel van de bijeenkomst was om te horen wat er speelt op het gebied van agrarisch waterbeheer en daarover informatie te verstrekken. Ook ging het waterschap in op haar rol bij verschillende ontwikkelingen, waaronder:

  • Het functioneren van het watersysteem en de uitdagingen voor wateraanvoer en -afvoer in droge en natte tijden;
  • De waterkwaliteit, hoe deze wordt beïnvloed, wat het waterschap doet en wat u kunt doen.

Gijs Stigter, hoogheemraad bij HDSR en portefeuillehouder waterkwaliteit: “We hebben allemaal baat bij goede waterkwaliteit. En daarmee is het in het belang van ons allemaal dat alle partijen hieraan bijdragen. Het waterschap kan dat niet alleen, daar hebben we allemaal een rol in. De input van de agrariërs op deze avond was ontzettend interessant. De komende tijd gaan we verder met elkaar in gesprek om te kijken wat er kan in het gebied”.

Van de avond is een verslag gemaakt.

Baggeren

Naast waterkwaliteit was ook baggeren een veelbesproken onderwerp: in hoeverre heeft baggeren effect op ecologie en waterkwaliteit? Ook dit wil het waterschap samen met agrariërs in het gebied oppakken. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet. Op donderdag 4 juli ging een afvaardiging van de agrarisch collectief BoerenNatuur Rijn, Vecht en Venen en HDSR het veld in om kennis te nemen van elkaars kijk op baggeren in de tertiaire watergangen in het veenweidegebied Oude Rijn. Het gesprek ging over de definitie van bagger, het belang van het verbeteren van de waterkwaliteit in relatie tot baggeren, en het versterken van water- en oevervegetatie. Het bezoek heeft het blikveld op de dagelijkse praktijk verruimd en dat is van waarde nu door beide partijen toekomstplannen worden opgesteld.

Agrarische bijeenkomst Oost

In het najaar wil HDSR eenzelfde bijeenkomst organiseren voor agrariërs in het oosten van het gebied. Het doel van deze bijeenkomst is hetzelfde als de bijeenkomst van 29 juni: horen wat er speelt op het gebied van agrarisch waterbeheer. Agrariërs horen hier te zijner tijd meer over via de agrarische nieuwsbrief @grariër van het waterschap en via de collectieve organisaties.