Waterschap en gemeente verwijderen woekerende exoot Cabomba in Lopik

Gepubliceerd op 31 juli 2024

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Lopik starten vanaf 19 augustus 2024 met de bestrijding van Cabomba in Lopik.  Alle sloten die last hebben van de exotische waterplant worden hierop gecontroleerd. Loon- en Grondverzetbedrijf De Gier B.V. uit Benschop voert de werkzaamheden uit. We vragen inwoners hun spullen die in het water liggen tijdelijk tot half september 2024 weg te halen.

Deze plant groeit snel en is slecht voor het waterleven. De planten kunnen de aan- en afvoer van water ernstig belemmeren.

Zuurstoftekort, wateroverlast en verstopping

Cabomba zorgt voor diverse problemen, omdat deze plant sterk woekert. Daardoor verdringt hij vrijwel alle overige begroeiing die van nature in de sloten voorkomt. De grote hoeveelheid planten leidt vooral 's nachts en in de vroege ochtend tot zuurstofgebrek in het water. Planten maken overdag zuurstof aan, maar 's nachts hebben ze juist zuurstof nodig. Dat halen ze uit het water. Dit heeft negatieve gevolgen voor vissen en andere waterdieren die ook zuurstof nodig hebben. Op termijn kunnen de planten voor wateroverlast zorgen. Ze verstoppen duikers, stuwen en gemalen en bemoeilijken/vertragen de wateraan- en afvoer.

Werkzaamheden

De planning is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer zijn de waterplanten moeilijker te zien en kan de aannemer niet aan de slag. De werkzaamheden vinden plaats, op werkdagen variërend tussen 07.00 uur ’s ochtends en 18.00 uur ’s middags. Er kan enige geluidshinder zijn.
Waar mogelijk werkt de aannemer machinaal vanaf de kant met een maaikorf. Als dit niet mogelijk is gebruikt hij een maaiboot. Lastig te bereiken plekken worden met de hand gedaan. Dat zijn vooral de smalle watergangen die niet vanaf de kant bereikbaar zijn. Om te voorkomen dat de exoot weer aangroeit is het nodig de plant met wortel en al te verwijderen. De aannemer loopt het werk diverse keren na om te controleren of de planten definitief zijn verdwenen.

Verzoek inwoners: spullen uit het water

Om het werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren vragen we inwoners die spullen in het water hebben liggen, deze tijdelijk te verwijderen. Bijvoorbeeld de slang van een waterpompje of een loopplank over de sloot.

Ruimte voor oorspronkelijke waterleven

Na de werkzaamheden is het water in de sloot eerst wat troebel. Zonder planten oogt het kaal: het dikke pakket waterplanten is verdwenen. Na enige tijd kunnen de van nature voorkomende planten, zoals de waterlelie en gele plomp weer terugkomen. Ook kan het water na verloop van tijd weer helder worden. Het oorspronkelijke waterleven heeft dan weer alle ruimte.

Gooi geen exoot in de sloot

Cabomba is een exoot, wat betekent dat deze plant hier van nature niet in het oppervlaktewater voorkomt. De handel in deze planten is inmiddels verboden, maar de plant is nog wel aanwezig in vijvers en aquaria. Wij vragen aquarium- en vijverbezitters om het overschot aan exotische waterplanten niet in de sloot te gooien, maar in de gft-container. Dan is de bestrijding niet voor niets geweest.


Cabomba

Afbeelding Cabomba