Waterkwaliteit in beeld

Gepubliceerd op 16 september 2024

In de nieuwe storymap laten we zien hoe het staat met de waterkwaliteit in ons gebied. Een goede kwaliteit van water in sloten, rivieren en kanalen is immers van levensbelang. Niet alleen voor de gezondheid van de mens, maar ook voor de natuur. Als waterschap werken we hard aan het verbeteren van de waterkwaliteit, maar hoe schoon is het water?

De verschillende kaarten en grafieken in de storymap maken inzichtelijk of het water voldoet aan de Europese normen voor schoon en gezond water en welke maatregelen het waterschap neemt om de waterkwaliteit te verbeteren.

Kaderrichtlijn Water

De normen voor de waterkwaliteit zijn vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze Europese richtlijn schrijft voor dat al het water uiterlijk in 2027 schoon genoeg moet zijn voor mensen, dieren en planten. Hoewel de waterkwaliteit de afgelopen jaren is verbeterd, voldoet nog steeds meer dan 98% van het water in Nederland niet volledig aan alle eisen. Ook in het gebied van De Stichtse Rijnlanden voldoen de grotere watergangen nog niet aan de normen. Vaak komt dit door de aanwezigheid van enkele specifieke stoffen.

Alle stoffen moeten voldoen

Op de kaarten staat per waterlichaam welke stoffen gemeten worden en voorkomen in het water. Ook wordt inzichtelijk hoe de stoffen de totale score van een waterlichaam beïnvloeden. De KRW hanteert namelijk het 'one out all out'-principe: als één stof boven de norm scoort, wordt het hele water als 'voldoet niet' beoordeeld. In de uitleg bij de kaarten kunt u zien hoe, waar en hoe vaak de waterkwaliteit wordt gemeten en beoordeeld.

Wat doet het waterschap?

Constateren dat de waterkwaliteit niet op orde is, is niet genoeg. Daarom neemt het waterschap maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwbouw van de rioolwaterzuivering in Zeist, het verbeteren van de vismigratie en het toepassen van meer ecologisch beheer in het water. Daarnaast controleert het waterschap bedrijven, gemeenten en burgers op lozingen op het oppervlaktewater en zoekt actief naar overtreders.
Ook werken we samen met de agrarische sector aan het verminderen van emissies naar het water en met gemeenten nemen we maatregelen in het stedelijk gebied.

Het verbeteren van de waterkwaliteit lukt alleen als iedereen hier een bijdrage aan levert. In de storymap vind je een overzicht van de maatregelen.