Start inspraak Ontwerpwijziging peilbesluiten voor Utrecht en Nieuwegein

Gepubliceerd op 16 september 2024

Het waterschap wil negen peilbesluiten voor de steden Utrecht en Nieuwegein aanpassen. Het gaat om een kleine administratieve aanpassing in de juridische tekst. De waterpeilen en de gebiedsindeling veranderen niet. De inspraakperiode voor de ontwerpwijziging van de peilbesluiten start op maandag 16 september 2024 en duurt zes weken.

Waarom een wijziging van de peilbesluiten?


In een peilbesluit worden de oppervlaktewaterpeilen voor een gebied vastgesteld. In de peilbesluiten Hoograven en Lunetten 2013, Kanaleneiland 2013, Maarssenbroek en Lage Weide 2013, Nieuwegein-West 2014, Overvecht-Zuid, Tuindorp en Voordorp 2013, Oudegein 2014, Plettenburg 2014, Stad Utrecht en Kromme Rijn 2013, en Zuilen en Overvecht-Noord 2013 staat een einddatum opgenomen van 2023 of 2024. Maar de peilbesluiten zijn nog actueel. Vanwege juridische redenen worden de einddata daarom weggehaald. De wijzigingen hebben verder geen invloed op de waterpeilen of gebiedsindeling en zijn alleen een administratieve correctie. Wel is er inspraak mogelijk vanwege deze correctie.

Wat verandert er verder?


In de peilbesluiten stonden nog geen beheermarge en sturingsmarge. Dit stond in een ander overkoepelend beleidsstuk, de Beleidsnota Peilbeheer 2011. Door het vervallen van dit beleidsstuk, staan de beheer- en sturingsmarge nu nergens meer opgenomen. Die worden nu toegevoegd aan de peilbesluiten. Een beheermarge geeft aan dat het waterpeil met 5 cm mag schommelen, als gevolg van normale weersomstandigheden en de aan- en afvoer van water. De sturingsmarge is een tijdelijke maatregel waarbij het waterpeil maximaal 10 cm mag worden verhoogd of verlaagd om in te kunnen spelen op weersomstandigheden zoals droogte of veel regen.

Inspraak


De ontwerpwijziging van de peilbesluiten is van 16 september 2024 t/m 27 oktober 2024 in te zien. Dat kan via de website van het waterschap.
Tot en met 27 oktober 2024 kunnen belanghebbenden een zogeheten zienswijze op de geplande wijzigingen indienen. Dat kan met een brief aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten, o.v.v. Inspraakreactie Ontwerpwijziging peilbesluiten voor Utrecht en Nieuwegein. U kunt uw inspraakreactie ook per e-mail sturen aan post@hdsr.nl.