Beweidingsverbod en gesloten dijkperiode

Gepubliceerd op 19 september 2024

Tot 1 april 2025 geldt er een verbod op beweiding van dijken en is het niet toegestaan om werkzaamheden uit te voeren op de dijken. Dit verbod heeft als doel de dijken te beschermen tijdens het natte seizoen, wanneer er een verhoogd risico is op schade.

Gesloten dijkperiode

In de herfst en winter neemt de kans op hoogwater toe. Dijken en zomerkaden spelen in deze periode een cruciale rol in het tegenhouden van water. Door de combinatie van neerslag, harde wind en vorst raakt de bodem in het rivierengebied verzadigd en vaak bevroren. Regenwater stroomt hierdoor sneller naar de rivieren, wat kan leiden tot verhoogde waterstanden of zelfs extreem hoogwater. Daarom mogen er tussen 1 oktober en 1 april geen werkzaamheden plaatsvinden die de waterkerende functie van de dijken kunnen verzwakken.

Vergunningen voor werkzaamheden

In sommige situaties kan het waterschap ontheffing verlenen voor werkzaamheden tijdens de gesloten dijkperiode, bijvoorbeeld bij noodsituaties of voor reparaties. Bij dijkversterkingen, zoals het project Sterke Lekdijk, gaan de werkzaamheden echter door vanwege het grote belang van dit project voor de waterveiligheid. Om door te mogen werken gelden speciale voorwaarden en extra toezicht vanuit het waterschap. Daarnaast zorgen wij voor veiligheidsmaatregelen, zoals het inzetten van getrainde medewerkers en het beschikbaar hebben van noodmateriaal. Zo blijft de veiligheid van de dijken ook tijdens deze periode gewaarborgd. Voor alle werkzaamheden geldt dat er voldaan moet worden aan standaardvoorwaarden, waaronder het opstellen van een calamiteitenplan.

Beweidingsverbod

Het beweidingsverbod, waarbij vee vanaf 1 november de dijk niet op mag, is ingesteld om de grasmat op de dijk te beschermen. Tijdens de winter groeit het gras nauwelijks en is de ondergrond natter, waardoor vee de grasmat sneller kan beschadigen. Een stevige grasmat is essentieel voor de erosiebestendigheid van de dijk, zeker in periodes met kans op hoogwater. Door het beweidingsverbod blijft de grasmat intact en biedt het een goede bescherming.

Controles

Het waterschap zal tot 1 april 2025 controles uitvoeren om te zorgen dat het beweidingsverbod en het verbod op werkzaamheden op de dijk worden nageleefd.