De dijkinspecties gaan weer van start

Gepubliceerd op 18 september 2024

Op donderdag 26 september en maandag 7 oktober voert het waterschap een dijkinspectie uit langs de 55 kilometer lange Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Deze inspectie is nodig om ervoor te zorgen dat de dijk ons goed blijft beschermen. De Lekdijk beschermt namelijk een groot deel van de Randstad, en bij een doorbraak zou een groot gebied onder water komen te staan.

Wat houdt de dijkinspectie in?

Onze medewerkers zullen de dijk te voet inspecteren. Zij controleren of de dijk in goede staat is en of er zwakke plekken zijn, zoals:

  • Scheuren of verzakkingen
  • Drijfvuil op de dijk
  • Schade door dieren, zoals bevers

De inspectie vindt plaats op donderdag 26 september en maandag 7 oktober tussen 8:00 en 16:00 uur. Medewerkers van het waterschap lopen alleen of in tweetallen over de dijk, zowel aan de rivierzijde als op sommige plekken aan de landzijde. Ze dragen herkenbare kleding zodat ze goed zichtbaar zijn. Bij slecht weer kan de inspectie worden uitgesteld.

Wat betekent dit voor bewoners?

Onze medewerkers kunnen percelen betreden om de inspectie uit te voeren. Op 26 september is de inspectie in het westelijke deel (Nieuwegein – Schoonhoven)  en op 7 oktober inspecteren we het oostelijk deel (Amerongen – Nieuwegein ) van de Lekdijk. Op basis van de resultaten neemt het waterschap maatregelen om de dijk weer in orde te maken. Indien er maatregelen nodig zijn, dan nemen we contact op de eigenaren van de percelen waar maatregelen nodig zijn.


Zie hier hoe een inspectie van de dijk eraan toegaat:

Meer informatie?

Meer informatie over de veiligheid van onze dijken vindt u op onze website.

Voor informatie over deze inspectie kunt u contact opnemen met Dennis Koster, Beheerder Waterkeringen, 030 634 58 51.