Black-out: het waterschapswerk bij langdurige stroomuitval èn extreem weer
Wat als...
… de stroom is uitgevallen en de weersvoorspelling aangeeft dat er in korte tijd extreem veel regen zal vallen? Gemalen werken op stroom, net als computers, telefoons en eigenlijk bijna alles wat we in ons dagelijkse leven gebruiken. Hoe vliegen we zo’n situatie als waterschap aan? Daarover vertelde onze crisiscoördinator Mariel Nieuwenhuis in de tv-uitzending Black-out op maandag 11 november op NPO 1. In de uitzending werd de langdurige uitval van stroom gesimuleerd; een situatie waarvan de vraag niet is of die ooit voor gaat komen, maar wanneer. Mariël was live in de uitzending vanuit ons gemaal Bijleveld in Harmelen. Dat gemaal kan bij stroomuitval blijven draaien op een dieselmotor.
Combinatie stroomuitval en langdurige neerslag is uitdaging
Toch gaat de combinatie grootschalige stroomuitval en extreem veel regen de nodige uitdagingen opleveren. Veel kleinere gemalen hebben geen noodstroomvoorziening. Ook hebben we veel mensen nodig die het veld in gaan om de situatie te beoordelen: informatie die we normaal gesproken geautomatiseerd doorkrijgen. Ook moeten stuwen en gemalen handmatig ingesteld worden en takken en vuil met de hand verwijderd worden. Een flinke uitdaging waar veel mensen voor nodig zijn. In dit soort situaties doen we een beroep op onze eigen collega’s, maar ook op vrijwilligers van bijvoorbeeld Ready2Help van het Rode Kruis.
Vaker extreem weer en langdurige stroomuitval
Door klimaatverandering krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden, bijvoorbeeld heel veel regen in erg korte tijd. Daarom hebben we draaiboeken klaarliggen en trainen we op crisissituaties. We werken nauw samen met politie, brandweer en gemeenten. Bijvoorbeeld om bewoners te informeren.
In de uitzending maandagavond ging het gelukkig nog om een fictieve situatie. De verwachting is dat we in de toekomst vaker te maken krijgen met langdurige stroomuitval. En ook dat extreem weer steeds vaker voorkomt. Dat zagen we al eind oktober in Spanje.
Voorbereiden op extreem weer en crises
Voorkomen van dit soort extreme weersomstandigheden kunnen we niet. Wel kunnen we ons er op voorbereiden, om de impact ervan zoveel mogelijk te beperken. Meer lezen over hoe om te gaan met wateroverlast? Kijk op Omgaan met wateroverlast - HDSR. Op Waterveiligheid - HDSR staat wat wij zoal doen om het risico op wateroverlast zo klein mogelijk te maken. Maar omdat risico’s nooit uit te sluiten zijn, bereiden wij ons ook voor op een eventuele crisis. Lees er meer over op Crisisbeheersing - HDSR.
Crisiscoördinator Mariël Nieuwenhuis in gesprek met oud-NOS-verslaggever Theo Verbruggen bij gemaal Bijleveld in Harmelen.