Project bypass Marckenburgerwetering bij Schalkwijk (voorlopig) stilgelegd
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werkt al jaren aan verbeteringen in het watersysteem op het Eiland van Schalkwijk. Op dit moment werken we aan maatregelen in deelgebied Kanaalzone, waarin de Marckenburgerwetering bij Schalkwijk ligt. In dit gebied ligt een plan voor een bypass en verbreding van de Marckenburgerwetering, met als doel de kans op wateroverlast bij piekbuien te verkleinen. In december 2024 is besloten om dit project voorlopig stil te leggen.
Kosten versus voordelen en watersysteem reeds verbeterd
Tijdens de planuitwerking bleek dat dit project complexer is dan verwacht. Hierdoor èn door prijsstijgingen, vallen de kosten veel hoger uit dan verwacht. Dit geeft aanleiding om de kosten en de voordelen van het project opnieuw tegen elkaar af te wegen. Bovendien is de afgelopen jaren het watersysteem bij het Eiland van Schalkwijk flink verbeterd. Zo zijn verschillende stuwen automatisch gemaakt, waardoor het water sneller en makkelijker gestuurd en afgevoerd kan worden. Het systeem is zoveel verbeterd dat uit de laatste berekeningen blijkt dat er in dit gebied geen overschrijding van de normen wateroverlast meer is. Het watersysteem voldoet op dit moment aan de eisen.
Normen wateroverlast
De normen voor wateroverlast geven aan welk beschermingsniveau een gebied heeft voor wateroverlast en zijn vastgesteld door de provincie. Het beschermingsniveau hangt af van het type gebied. Zo heeft bebouwd gebied een hoger beschermingsniveau en mag minder vaak wateroverlast hebben dan bijvoorbeeld grasland. De normen zijn bedoeld om duidelijkheid te geven, te zorgen voor een betrouwbaar watersysteem en schade door wateroverlast te beperken. Voor meer informatie over de normen voor wateroverlast kunt u terecht op de website: Wateroverlastnormen voor regionaal oppervlaktewater | Informatiepunt Leefomgeving
Definitief besluit in 2025
Zoals hierboven is beschreven, valt het risico op wateroverlast in dit gebied op dit moment binnen de normen. Klimaatverandering zorgt voor nieuwe uitdagingen voor ons watersysteem. Extreem weer, zoals veel neerslag in korte tijd en langere perioden van droogte, stellen hogere eisen aan het watersysteem. Ondanks alle inspanningen is het niet te voorkomen dat er soms te veel of te weinig water is. Ook hierop moeten we ons allemaal voorbereiden.
Ons waterschap werkt aan manieren om voorbereid te zijn op perioden van droogte en wateroverlast.
Daarom voeren we in 2025 een nieuwe toets uit, waarbij we de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI meenemen. Daarmee kunnen we toetsen of het watersysteem ook in de toekomst blijft voldoen aan de normen voor wateroverlast. Op basis van die resultaten bepalen we of we de bypass en verbreding alsnog gaan uitvoeren of dat we het plan definitief laten vallen. We verwachten hierover later dit jaar een besluit te nemen.